26/10/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Dom zdravlja u Banjaluci ostao bez lijeka za trudnice

Trudnice iz Banjaluke, već  više od dva mjeseca moraju same da kupuju lijek za trombofiliju, jer ga više nema u apoteci Doma zdravlja, gdje ga dobijaju besplatno. Riječ je o injekcijama clexane, koje su izuzetno skupe, pa trudnice moraju minimalno 300KM da izdvoje za ovaj lijek mjesečno.

-Koristim clexane više od dva mjeseca i nikako ga nije bilo u apoteci doma zdravlja, a trudnice koje od ranije koriste ove injekcije kažu da ga nema znatno duže. Ovo je zaista jako teško za trudnice koje moraju imati minimalno 300 KM, a neke  i više, mjesečno samo za ovaj lijek. Fond ta sredstva refundira ali nekada i po dva mjeseca kasnije, tako da mi je ovo zaista, stresno – ispričala je za portal Mojedijete.info jedna Banjalučanka.

Trudnice tvrde da ovog lijeka nema ni u Trebinju u Domu zdravlja.

Inače, veoma često se i ranije dešavalo da ovog lijeka nema u apotekama domova zdravlja, pa je konačno nabavljen u maju ove godine, tenderskom procedurom, koju je realizovao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da su ugovorene količine lijeka clexane, planirane za ovu ustanovu po tenderu FZO RS u cjelosti povučene sa ugovora, odnosno potrošene.

– Mi smo proslijedili upit  FZO RS u kojem smo tražili da nam se ugovore  dodatne količine lijeka, iz ukupno ugovorenih količina za sve zdravstvene ustanove – rekli su za portal Mojedijte.info u Domu zdravlja Banjaluka.

Dodaju da se radi o lijekovima, niskomolekularnim heparinima,  koje isključivo indikuju i uključuju doktori  sekundarnog i tercijarnog nivoa  (hematolozi, ginekolozi, vaskularni hirurzi, ortopedi)  i to samo u bolničkim uslovima, a lijekovi se primjenjuju isključivo kao nastavak bolničkog liječenja.

-U dosadašnjoj praksi su planovi nabavke bili u obavezi ustanova primarnog nivoa (apoteke zatvorenog tipa u domovima zdravlja, porodična medicina).Tendere provodi FZO RS, niskomolekularne heparine uključuju  doktori sekundarnog I tercijarnog nivoa, planiranje potrebnih količina vrši se na primarnom nivou. Iz svega toga, može se zaključiti da je na primarnom nivou teško isplanirati potrebne količine navedenih lijekova. Na listi lijekova nalaze se i biološk i slični lijekovi  clexanu. Koji će lijek biti uključen određuje doktor na sekundarnom I tercijarnom nivou – istakli su u Domu zdravlja.

Međutim, u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da imaju potpisan ugovor sa dobavljačem koji je izabran putem javnih nabavki za isporuku lijeka „clexane“ za domove zdravlja, a budući da prate realizaciju ugovora, do sada im se nije dobavljač obratio niti ukazao da postoji eventualni problem u njegovoj isporuci.

-Podsjetićemo vas da Fond pored kleksana finansira i zamjensku terapiju, tako da domovi zdravlja mogu da naruče i zamjenske terapije koje imaju isto dejstvo kao i kleksan. Takođe, zdravstvene ustanove naručuju ovaj lijek, odnosno navode potrebne količine za isporuku, pa ukoliko postoji trenutni zastoj u isporuci ovog lijeka – rekli su u FZO RS.

Dodali su da je Fond već počeo pripreme za novi tender kada su u pitanju ovi lijekovi, kako bi na vrijeme bila završena procedura putem javnih nabavki.

Podsjećaju da Fond trudnicama uvijek refundira ovaj lijek, ako ga same kupe, uz potvrdu zdravstvene ustanove da lijeka trenutno nema. Fond ovaj lijek finansira, odnosno refundira trudnicama koje su sa terapijom ovog lijeka počele u bolnici, odnosno u otpusnom pismu je potrebno da bude preporučen ovaj lijek.

Društvene mreže