26/10/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Koliko smem da se udebljam tokom trudnoće?

Trudnica bi trebalo da se ugoji od 10 do 14 kilograma. Ako čekate blizance ugojićete se nešto više, ali ne puno. Ako ste u trudnoću ušli s viškom kilograma, opet morate da se ugojite od 7 do 10 kilograma. Ako ste pre trudnoće imali manjak kilograma, možete sebi da dozvolite da nabacite do 15 kilograma, ali nikako više od toga.

Dobijanje na težini ide postepeno; najmanje se dobija u prvom trimestru, svega dva kilograma, a najviše i najbrže u trećem trimestru, kad ćete dobijati oko 500 grama nedeljno. Ako prestanete da dobijate na težini više od dve nedelje, ili se gojite mnogo brže nego što je ova preporuka, obratite se vašem lekaru.

Balansirana ishrana tokom trudnoće važna je za održavanje vašeg zdravlja i ishrane bebe. Nakon što zatrudnite, povećajte dnevni unos kalorija za 300. Preporučena dnevna količina je oko 2500 kalorija, mada to varira u odnosu na zdravlje, težinu i stepen aktivnosti trudnice. Ako čekate više od jedne bebe, dodajte onoj ishrani do pre trudnoće 600 kalorija dnevno. Nutricionista vam može sastaviti pravilan plan ishrane tokom trudnoće i tokom perioda dojenja.

Dijeta tokom trudnoće je potencijalno opasna i za vas i za razvoj bebe. Nakon mnogih dijetetskih režima, vaš organizam ostaje bez dovoljne količine gvožđa, folne kiseline, vitamina  i minerala. Upamtite da je pravilno dobijanje kilograma u trudnoći jedan od najboljih znakova zdrave trudnoće.

Žene koje se pravilno hrane i dobijaju adekvatne kilograme imaju veće predispozicije da dobiju zdravu bebu. Ako jedete svežu, zdravu hranu i gojite se, opustite se jer je u trudnoći to sasvim normalno!

Povremeno se možete počastiti čokoladom ili kolačem, a ako vam se intenzivira želja za slatkim ili „brzom hranom“, pokušajte da svoja čula zavarate na neki drugi način i da uz pomoć sledećih saveta prebrodite krizu.

Izvor: Bebac.com

Društvene mreže