27/11/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Fond ubuduće finansira lijekove za trombofiliju

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u cilju bolje dostupnosti lijekova generičkih naziva „enoksaparin“ i „dalteparin“ koje najčešće koriste trudnice, odlučio je da od novembra 2020. godine ove lijekove finansira FZO RS, umjesto domova zdravlja kao što je sada slučaj.

To znači da će se ovi lijekovi i dalje dobijati u domovima zdravlja, ali da ih neće nabavljati domovi zdravlja nego Fond, što bi trebalo da spriječi česte nestašice.

-Ovaj prijedlog Fonda podržao je i Upravni odbor ove institucije, prvenstveno iz razloga što ove lijekove najčešće koriste trudnice sa dijagnozom trombofilije i venske tromboze, a u praksi se dešavalo da ih nema u domovima zdravlja, pa su ih trudnice morale same kupovati. Iako je Fond uvijek trudnicama refundirao troškove za kupovinu ovih lijekova, u cilju poboljšanja dostupnosti ovih lijekova u zdravstvenim ustanovama, ali i da ih trudnice više ne moraju same kupovati, pa naknadno predavati zahtjev za refundaciju, Fond je odlučio da ubuduće ovi lijekovi idu na teret naše institucije – saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Dodali su da će Fond na ovaj način finansijski rasteretiti i domove zdravlja koji do sada nisu mogli uskladiti stvarne potrebe za ovim lijekovima sa svojim finansijskim mogućnostima, zbog čega se i dešavalo da ih nema u domovima zdravlja.

-Tako da će se od narednog mjeseca ovi lijekovi nabavljati prema Posebnom programu FZO RS i više se neće nalaziti na Listi lijekova domova zdravlja i ambulantama porodične medicine. Ovi lijekovi će se i dalje nabavljati putem javnog tendera, dok je i indikacija za ove lijekove nepromjenjena – nastavak bolničog liječenja – navodi se u saopštenju.

Osim toga, od narednog mjeseca na Osnovnu bolničku listu lijekova biće uvršten novi antibakterijski lijek „ertapenem“ (prašak za koncentrat za rastvor za infuziju) koji se koristi u liječenju infekcija kod djece, kao i odraslih uzrokovanim bakterijama koje su osjetljive na ertapenem.

Društvene mreže