26/10/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Majke i dalje ne mogu ostati sa djecom na UKC

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS preporučilo je rukovodstvu Univerzitetsko kliničkog centra RS, da moraju primjenjivati važeći Pravilnik o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Taj pravilnik je važio i prije pojave korona virusa i uz preporuku pedijatra, roditelji djece mlađe od šest godina su mogli da ostaju uz dijete i ne plaćaju boravak u bolnici.

Međutim, dozvoljeno im je da situacije mogu procjenjivati pojedinačno, uzimajući u obzir sve faktore koji mogu uticati na liječenje, a radeći u najboljem interesu djeteta i imajući u vidu odgovornost na sprečavanju potencijalnog širenja virusa korona na odjelu pedijatrije.

Iz UKC-a poručuju da je za organizaciju rada u Klinici za dječije bolesti UKC RS zadužen načelnik Klinike dr Vladimir Mirošljević, te tako on i donosi odluke o svim protivepidemijskim mjerama koje se tiču pomenute Klinike.

Prema preporukama dr Vladimira Mirošljevića, načelnika Klinike za dječije bolesti UKC RS, na Odjeljnjima gdje su smješteni teški pacijenti sa ozbiljnom kliničkom slikom koja zahtijeva kompleksne dijagnostičke i terapijske procedure i dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno sa djecom smještene su i majke. Riječ je o sljedećim kategorijama: djeca oboljela od hematoonkoloških oboljenja, dijabetesa, djeca sa posebnim potrebama, majke dojilje i djeca do godinu dana starosti, i još neke kategorije npr. djeca sa stranim tijelom u respiratornom traktu jer to stanje predstavlja akutno stanje u pedijatriji, gdje ljekar procjeni da je neophodna pratnja majke.

-Mjere su uvedene isključivo zbog zaštite zdravlja djece, koja se liječe u Klinici za dječije bolesti jer su odrasli često prenosioci bolesti i kao takvi mogu vrlo lako da unesu virus u Kliniku za dječije bolesti UKC RS. U potpunosti razumijemo zabrinutost roditelja i shvatamo da je riječ o veoma osjetljivoj populaciji, a ove mjere su donesene u cilju spriječavanja ulaska virusa u Kliniku za dječije bolesti UKC RS i očuvanja zdravlja djece što je opšti interes koji je uvijek ispred pojedinačnog – navodi se u odgovoru UKC-a.

Međutim, roditelji su ogorčeni i ljuti na ovakvu odluku i pitaju se da li su majke, koje trebaju da ostaju sa malom djecom na liječenju u bolnici, zaista najveća opasnost u širenju virusa.

-Da li svi zaposleni na Dječijoj klinici, nakon posla, strogo izbjegavaju prepune kafiće, tržne centre i druga okupljanja, ili su oni imuni na virus i ne mogu ga unijeti na kliniku. Zašto se majke ne testiraju i ostanu uz negativan nalaz, to mogu pogotovo one, za čije je dijete unaprijed zakazan odlazak u bolnicu. Sigurno bi svaki roditelj platio taj test – pita se Banjalučanka Marija R.

Psiholozi, takođe ističu da je jako bitno da uz malu djecu ostaje jedan roditelj, jer ta razdvojenost može da izazove ozbiljne probleme i posledice djetetu, koje se kasnije jako dugo liječe.

Društvene mreže