06/08/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Majke ne mogu da ostanu u bolnici sa malom djecom

Young boy (6-7) sitting on hospital bed

Zbog trenutne situacije sa korona virusom,mnogim roditeljima nije dozvoljeno da ostanu sa malom djecom, koja moraju na ležanje u bolnicu.

Isti takav slučaj je i u susjednoj Hrvatskoj, gdje su se roditelji udružili i pokrenuli peticiju protiv odluke o odvajanju roditelja i djece u bolnici, tokom virusa korona.

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske kažu da bez roditelja u bolnici ostaju samo djeca koja će biti kratko zadržana na liječenju.

– Кada je riječ o kratkotrajnim hospitalizacijama, zbog trenutne epidemiološke situacije i činjenice da je potrebno čekati na rezultat PCR testa roditelja, postupa se u interesu svih pacijenata u bolnici, odnosno, hospitalizaciju se samo djece. Radilo se uglavnom o liječenju u trajanju od jedan do dva dana i ta su djeca brzo otpuštena svojoj kući – rekla je za portal Moje dijete.info prof. dr Jelice Predojević Samardžić, zamjenik načelnika Кlinike za dječije bolesti.

Dodala je da na odjeljenjima gdje su smješteni teški pacijenti, sa ozbiljnom kliničkom slikom i kompleksnim dijagnostičkim i terapijskim procedurama, koji zahtijevaju dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno sa djecom smještene su i majke.

Roditelji su zbog ove odluke ogorčeni, jer smatraju da je to ogroman stres za dijete, bez obzira koliko će biti u bolnici zadržano. Ističu da su i oni spremni, kao i roditelji u Hrvatskoj, da pokrenu peticiju da se sa tom praksom prekine i da se majkama, bez obzira na dijagnozu djeteta, dozvoli ostanak u bolnici.

Sanela Ćerketa iz Banjaluke, majka trogodišnje djevojčice priča da je njena kćerka od nedjelje do utorka bila u bolnici sama i da im ni posjete nisu bile dozvoljene.

-Ostavila sam dijete i dali su mi broj da ih zovem. Kad god bi zvali rekli bi da dijete jede, spava, prima terapije. Nisam spavala od kako sam ju ostavila u bolnici, pa smo preko prijatelja pokušali da saznamo  stanje djeteta. Oni su nam rekli da dijete, u stvari, neće da jede, da plače, da ne spava. Kada  je izašla bila je u šoku, u strahu. Od same pomisli da, nakon izlaska iz bolnice, ipak, mora ići svako jutro na terapije za nju je bilo katastrofa. Pričam vam ovo jer ne bih nikome poželjela da ostavi svoje djete u bolnici samo. Nadam se da ću nadležne navesti da razmisle o svemu, jer ta 3 dana su za mene bila šok, a još više za dijete, koje se nikad ne odvaja od majke – ispričala je Ćerketa.

Još jedna majka iz Banjaluke, koja je prošla ovo dramatično iskustvo, kaže da je njen četvorogodišnji sin bio u bolnici sam pet dana. Život mi se okrenuo naopačke i tih pet dana sam hodala luda, samo sam mislila na njega, kako to podnosi. Sreća u nesreći je ta što je moj dječak to mirno prihvatio i nije plakao. Mi smo se dogovorili da će to brzo proći i da će on uskoro kući. Sestre su nam stvarno izasle u susret, i mnogo sam im zahvalna na tome. Da one nisu bile takve , ne znam kako bi dječak to podnio – ispričala je ova Banjalučanka.

Društvene mreže