06/08/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Manje boli kad je mama blizu

Ankica Baković, neurofeedback terapeut, psiholog – EDP i psihoterapeut govori za portal Moje dijete.info o posljedicama koje nastaju kada malo dijete samo, bez roditelja, ostane na liječenju u bolnici. Ona tvrdi da to razdvajanje ima izuzetno loš uticaj po dijete, što može dodatno pogoršati sliku djeteta, oslabiti imunitet i stvoriti nova oboljenja ili ostaviti dugotrajne posledice u vidu straha, noćnog mokrenja, tikova.. Naglašava da i roditelji i struka moraju shvatiti da je potpuno neprihvatljivo da malo dijete ostane samo na liječenju u bolnici.

-Psihoimunologija jasno znanstveno tumači kako je psihičko stanje pacijenta nužan faktor u procesu liječenja i ozdravljenja. Situacije u kojima dijete ostaje samo u, za njega nepoznatoj okolini sa nepoznatim ljudima, su izuzetno jak valjnjski negativni stresor. Percepcija djeteta u tim okolnostima ide u smjeru kako su ga roditelji „napustili“ te „iznevjerili“ kad mu je njihova pomoć najviše trebala – počinje Baković.

Ono što majke redovno govore svojoj djeci od rođenja je: „Ja te volim i nikom te ne dam“.

-Malo dijete, koje svijet oko sebe doživljava očima roditelja, u situaciji kada biva ostavljeno samo i bolesno u bolnici često ulazi u stanja depresiranja, sniženog raspoloženja, povlačećeg ponašanja. S druge strane svoju unutrašnju frustraciju može pokazivati upravo suprotnim ponašanjem u vidu ljućenja, odbijanja saradnje sa osobljem te manifestovati povećanim unutrašnjim nemirom.  I jedan i drugi oblik ponašanja dugotrajno ostavlja posljedice koje će dijete mjesecima, a poneka djeca čak i godinama procesuirati u vidu psihosomatskih ponašanja – tvrdi Baković.

Dodaje da je za mentalno zdravlje djeteta neophodno da kada je bolesno, roditelj bude uz njega kako bi, u tim teškim trenucima, moglo zadovoljiti svoju potrebu za pripadanjem, ljubavlju te sigurnosti. 

-Ostavljanje u bolnici samo dijete, koje nije doraslo jer nema dovoljno niti znanja niti iskustva o svom stanju bolesti i boravka, može rezultirati značajnim pogoršanjem ukupne kliničke slike kod djeteta te u konačnici i produženjem samoga liječenja.  Budući da radim kao klinički psiholog i EDP psihoterapeut već skoro 20 godina susretala sam se sa situacijama, na sreću rijetko, kada roditelj ne bi želio ostati na liječenju uz svoje dijete. U tim situacijama bi medicinsko osoblje žurno angažiralo mene kao psihologa da pomognem djetetu objasniti smisao i dobit od njegovog ostanka u bolnici kako bismo olakšali okolnosti boravka bez roditelja.  Roditelje bi  kontaktirala služba centra za socijalni rad te bi takvo ponašanje okarakterisali kao zanemarivanje djeteta što spada u kazneno djelo, a posljedica bi bila od opomene izrečene roditeljima pa do i krajnjih mjera, oduzimanje djeteta – naglašava Baković..

Blizina roditelja je jedan od glavnih prediktora mentalnog zdravlja djeteta. Roditelj svoju ulogu dominantno razumije kroz davanje podrške, ljubavi i osiguranje optimalnih uslova za razvoj svoga djeteta.

Neophodno je da sistem hitno omogući uslove boravka majke sa bolesnim djetetom tokom procesa liječenja jer,  manje boli kad je mama blizu.

Društvene mreže