26/10/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Nakon nestašice, stižu hepatitis B vakcine za djecu

Roditelji u Republici Srpskoj bili su zabrinuti, jer mjesecima nije bilo hepatitis B vakcine za djecu, koja se daje u tri doze. Prva doza se prima odmah u porodilištu, nakon rođenja bebe.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da vakcine stižu sutra.

-U Republici Srpskoj smo imali nestašicu hepatitis B vakcine za djecu, nastalu zbog kašnjenja u isporuci vakcine, što je bilo uzrokovano nizom zastoja nastalih u uslovima pandemije COVID-19. Međutim, od dobavljača je potvrđeno da će vakcina protiv hepatitisa B sutra biti isporučena Institutu, te će odmah nakon toga biti organizovana distribucija u domove zdravlja i porodilišta i  vakcinacija će moći biti nastavljena – rekli su u Institutu i dodali da imaju dovoljno ostalih vakcina iz kalendara obavezne vakcinacije djece.

Jedna mama iz Banjaluke kaže da njena beba ima već četiri mjeseca i da još uvijek nije primila prvu dozu hepatitis B vakcine, koja se dobija još u porodilištu.

-Stalno zovem, raspitujem se i nikako da dobijem odgovor kada će stići niti šta se dešava, zašto te vakcine nema tako dugo. Jako me brine to što beba od četiri mjeseca još nije primila vakcinu koja se dobija u roku od 24 sata od rođenja – ispričala je za portal Mojedijete.info jedna mama iz Banjaluke.

Društvene mreže