26/10/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Opremanje novorođenčeta – šta sve trebate pripremiti za dolazak bebe

Jedan od najljepštih perioda u životu je trudnoća, isčekivanje dolaska bebe i priprema svih stvari koje će joj trebati. A šta je to sve potrebno kako biste opremili svog najnovijeg člana porodice, pročitaćete u ovom tekstu.

Krenućemo od onih krupnijih

– Krevetac i dušek. Kada kupujete krevetac, bitno je da ima tri nivoa i jednu stranu koja se spušta. Prvi nivo (najviši nivo), sa spuštenom stranom kreveca će vam dobro doći kada tek dođete kući iz porodilišta, jer se nećete morati savijati da spustite bebu i da je uzmete. Čuvajte leđa, nemojte se saginjati.

Taj nivo ćete koristiti prva dva, tri mjeseca dok beba ne počne da se okreće. Zatim se spusti na srednji nivo, i kada beba počinje već i da ustaje, onda se spušta na poslednji nivo i strana kreveca se podiže.

Dobro dođe i kada krevetac ima ladicu za stvari, nikad dosta mjesta za odlaganje stvari.

– Podloga za presvlačanje. Ona nije nešto što je neophodno, ali dobro dodje kada tek izađete iz porodilišta. Tada morate paziti, pored bebe, i na sebe, ne smijete se saginjati, pa je ta podloga od velike pomoći. Možete je staviti na komodu za bebinu odjeću ili je postaviti na krevetac.

– Kolica. Meni je najteži zadatak bio kupiti kolica. Uopšte nisam znala šta je najbitnije kod odabira kolica. Uglavnom, bitno je da imaju tri položaja, potpuno ravan, polusjedeći i sjedeći. Tražite kolica koja imaju mogućnost okretanja položaja bebe, tako da gleda prema vama dok je u ležećem položaju, odnosno prvih šest mjeseci beba će biti okrenuta prema vama dok je vozite  u kolicima. Posle se korpa okreće od vas, kako bi beba mogla posmatrati okolinu i da joj bude zanimljivije. Birajte kolica koja imaju što lakši sistem sklapanja, vjerujte i to će vam biti jako bitno. Birajte i kolica uz koja dolazi i korpa-jaje, jer će vam beba u tome biti u autu, iznećete je u tome iz bolnice, nositi na kontrole kod doktora. Ne morate davati parvo bogatsrvo za kolica jer mnoge bebe i neće da se vozaju u kolicima. Moj Sergej skoro do šest mjeseci nije htio u kolicima da se vozi, a sa godinu smo kupili kišobran kolica.

– Dvije posteljine, minimalno i, ako želite, ogradica za krevetac. Dobro dođe i nepromočiva podloga da se stavi ispod čaršafa ili čaršaf sa tom podlogom

– Dekica i tanji prekrivač, zavisi koje je doba godine.

–  Kadica za bebu. Moj vam je savjet da kupite kadicu koja ima onaj otvor za ispuštanje vode jer će vam tako biti mnogo lakše da saperete bebu od sapunice, kada bude malo veća, nakon što ispustite vodu sa sapunicom. Osim toga, odlična je i ona podloga koja se stavi u kadicu, pa beba legne u nju, ne morate vi da je držite.

– Komplet za iznošenje bebe iz bolnice

–  Torba za bebine stvari

– Nekoliko pamučnih pelena, koje dobro dođu za sve –  bebi ispod glave u krevecu, kao podloga da stavite bebu na vaš krevet ili u dnevnoj sobi, kada beba bljucne….

– Ako planirate bebu umotavati u široki povoj zbog kukuća, onda će vam trebati oko 20 tetra pelena i desetak švedskih pelena

– Benkice, bodići, majice, gegice,  siperci, čarapice…

Tri, četiri peškira sa onom kapicom, oni su najpraktičniji,

– Toplomjer i makazice za bebine noktiće,

– Flašica (ukoliko vam bude trebala dohrana ili povremeno neki čajić)

Duda (mada ih neke bebe neće prihvatiti)

– Kozmetika za bebu. Za početak je najbolje koristiti sapun za kupanja i neko blago ulje da namažete bebu nakon kupanja i Pavlović kremu.    

Društvene mreže