26/10/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Trudnice zbog loših uslova u domovima zdravlja primorane da trudnoću vode privatno

Vodjenje trudnoće, anketa

Više od 85 odsto žena izjasnilo se da nisu zadovoljne uslovima na Odjelu ginekologije u domovima zdravlja širom Republike Srpske, dok je čak 65 odsto anketiranih žena reklo da je zbog toga trudnoću vodilo privatno.

U anketi, koja je rađena za portal Moje dijete.info, učestvovale su 364 žene, od kojih se 237 izjasnilo da su trudnoću vodile privatno, dok je 127 žena, isključivo, trudnoću vodilo u domovima zdravlja.

Anketirane žene, na ginekologiji u domovima zdravlja, uglavnom, nisu zadovoljne opremom, dugim čekanjima i odlaskom njihovih ginekologa.

 -“Uslugom i osobljem sam zadovoljna, ali ne i opremom. Dosta je stara i dotrajala i moraju štediti na slikama sa ultrazvuka. Nemam nijednu sliku ultrazvuka bebe dok sam vodila trudnocu.”  “Loša oprema, žena leži na pregledu za ultrazvuk, a druga puštena unutra i čeka svoj red, ni paravana niti kakve druge pregrade.” “Lično zadovoljna sam radom doktora, ali osoblja nema dovoljno. Žena je prinuđena da ide privatno jer su liste čekanja duge. Ja sam prošle godine išla da radim papa test, a na ultrazvuk me naručila za devet mjeseci jer nema mjesta. Bar još tri doktora zaposliti pa bi onda ličilo na nešto. Trenutno je katastrofa.” “ Radom svoje doktorice sam bila zadovoljna, kako je ona otišla privatno da radi samo sam jednom otišla u dom zdravlja i rekla sam nikad više. Sestre su toliko nezadovoljne do te mjere da se deru na pacijente. Nakon toga nastavljam ići kod nje privatno.”  “Nisam zadovoljna opremom i dugom listom čekanja na pregled.” “Ne, nisam zadovoljna ni uslugom, ni čekanjem na red, nema svlačionica. Katastrofa” – samo su neki od razloga zašto žene nisu zadovoljne uslovima na Odjelu ginekologije u domovima zdravlja.

Zbog tih loših uslova, mnoge žene se okreću privatnih ustanovama, tamo najčešće vode trudnoće, pa su zbog toga i dalje uskraćene za besplatan utrogestan.

 Nakon udruživanja žena na Fejsbuk stranici Moje dijete – časopis za roditelje, i pokretanjem inicijative da se utrogestan stavi na listu bespatnih lijekova za trudnice, to je i odobreno, ali recept mogu dobiti samo od ginekologa koji ima ugovor sa Fondom.

-Ovaj lijek trudnicama propisuju ginekolozi koji imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.  Sa svim zdravstvenim ustanovama, u ugovorima koje potpisuju sa Fondom, definisano je koje sve usluge pružaju osiguranim licima. Sa zdravstvenim ustanovama koje pružaju usluge iz oblasti ginekologije, pored paketa pružanja usluga, u ugovorima je definisano i da propisuju recepte za lijekove iz njihove nadležnosti.  Tako da su u skladu sa nadležnostima, ginekolozi koji rade u zdravstvenim ustanovama koje imaju potpisan ugovor sa Fondom, propisuju recepte za lijekove iz njihove oblasti, pa samim tim i za „utrogestan“. Napominjemo da šifru za propisavanje recepata za lijekove koje finansira Fond imaju doktori porodične medicine, pedijatri,  ginekolozi i stomatolozi  i oni su jedini koji, svako iz svojih nadležnosti, mogu da propišu lijekove na recept – objasnili su u Fondu.

Međutim, recepte za utrogestan bi, na osnovu nalaza od ginekologa iz privatne ustanove, mogao da propiše porodični ljekar, ali oni to odbijaju, jer imaju propisan broj recepata koje mogu izdati na godišnjem nivou, pa ukoliko to prekorače taj dom zdravlja bude kažnjen. Obzirom da veliki broj trudnica koristi utrogestan, to bi onda značilo da bi mnogi domovi zdravlja, daleko, prekoračili limit za recepte ukoliko bi porodični doktor izdavao recepte i za utrogestan.

S obzirom na ogroman broj privatnih zdravstvenih ustanova iz oblasti ginekologije, i dalje rijetko koja, ima ugovor sa Fondom iz oblasti pružanja usluga vođenja trudnoće ili redovnih pregleda. Uglavnom imaju saradnju za neke specifičnije usluge kao što su razne operacije ili vantjelesna oplodnja. U Fondu objašnjavaju da je to do privatnih ustanova jer ne žele da se prijave za saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja.

– Fond svake godine raspisuje javni poziv za dostavljanje liste kanditata za izbor doktora na primarnom nivou, što uključuje i ginekologiju, kojim pozivamo sve zainteresovane zdravstvene ustanove  da se jave u cilju uspostavljanja eventualne saradnje. Tako da sve zdravstvene ustanove, pa i one iz oblasti ginekologije imaju mogućnost da se svake godine obrate Fondu ukoliko su zainteresovane za saradnju. Dosadašnja praksa, međutim,  pokazala je da su za ovaj poziv  najmanje zainteresovane privatne zdravstvene ustanove iz oblasti ginekologije – objasnili su u FZO RS.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 1. maja prošle godine finansira lijek „utrogestan“ koji se nalazi na Listi lijekova koji se izdaju na recept FZO RS, a trošak Fonda za godinu dana za ovaj lijek iznosio je oko 415.000 КM.

U Domu zdravlja Banjaluka, kažu da je u prethodne tri godine sporazumno prekinulo rad troje specijalista ginekologije i akušerstva.

-Trenutno u Specijalističkim ginekološkim ambulantama JZU „Dom Zdravlja“ u Banjaluci radi osam specijalista ginekologije i akušerstva, dok je prije tri godine radilo njih devet. Pravilnikom o osnovima standarda i normativa zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja predviđen je jedan ginekolog na osam hiljada žena – rekli su u ovom Domu zdravlja.

Dodaju da zakazivanje termina za preglede pacijentica kod ginekologa zavisi od toga kod kog ginekologa su pacijentice trenutno registrovane, odnosno od ukupnog broja registrovanih pacijentica u određenom timu. Tako se kod nekih ginekologa čeka na pregled i do dva mjeseca, a kod nekih deset do petnaest dana.

-Takođe, važno je napomenuti da je trenutna epidemiološka situacija dovela do određenih promjena u svakodnevnom radu pri čemu mislimo na obim i dinamiku posla. Naravno, hitni slučajevi sa neodložnom simptomatologijom primaju se odmah na pregled i pruža im se sva neophodna medicinska pomoć, dok se trudnice pregledaju u svom redovnom terminu – objasnili su u Domu zdravlja Banjaluka.

Društvene mreže