30/09/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Vaša Pitanja pišite u komentar ispod

Imam djecaka od 7 godina, školarac je i ne može pravilno slovo r da izgovori. Kako da zajedno vježbamo da ispravi slovo r u izgovaranju, da li treba da ide logopedu ili da vježbamo?

ODGOVARA
IVANA VANJA KOSTIĆ, logoped iz Centra za edukaciju LOGOMED
Poštovana mama, očekuje se da deca na uzrastu najdalje do četvrte, pete godine pravilno artikulišu-izgovaraju glas R. Nepravilan izgovor glasa R naziva se rotacizam i manifestuje se izmenjenim izgovorom glasa, zamenom glasa R nekim drugim glasom (najcesce L ili J) ili potpunim izostavljanjem glasa R u reci ( umesto tRava dete ce reci tava). Ako Vaše dete ima 7 godina preporuka je da se javite logopedu jer vrsta greške ( koju Vaš sin pravi pri izgovoru glasa R) odredjuje u kom ce pravcu ici vežbe.

Kako prepoznati fras kod visoke temperature, šta uraditi ako dođe do frasa i koje posledice mogu da budu?

ODGOVARA
Dr Dragica Dobrijević, pedijatar, Aura medik

Fras se prepoznaje tako što pri visokoj temperaturi dolazi do gubitka svijesti, dijete postane odjednom odsutno, može da bude mlitavo ili da se ukoči, znači dolazi do promjena u tonusu. Može da se trese i ima grčeve, da trese rukama i nogama, a može da se pojavi i pjena na ustima.
Najprepoznatljivija karakteristika je da dijete ima ukočen pogled i ne komunicira, nije svjesno. Ako je fras, takvo stanje mora da traje par minuta. Ako se dijete treska minut ili manje, a svjesno je, to definitivno, nije fras. Znači mora trajati i na neki način doći do odsustva svijesti.

Šta tada učiniti? Obično roditelji ili oni koji se nađu pored djeteta, odmah krenu da čupaju jezik djetetu, što je apsolutno pogrešno. Takvo dijete mora odmah da se okrene u bočni položaj, to je najbitnije i samim tim će i jezik ispadati vani i neće doći do zadušivanja. A to se često desi kada se dijete stavi na leđa i čupa mu se jezik, a jezik jednostavno pada prema ždrelu. Znači kada stavimo dijete u bočni položaj pomogli smo mu maksimalno.
Sledeća stvar, što bi se moglo uraditi dok se čeka hitna pomoć ili dok ne krene dijete kod doktora,jeste da se stavi neki čepić za temperaturu, da se što prije snizi, ili da se stave obloge ili dijete izmasira.

Uglavnom nema nekih posledica ako je to fras, odnosno kako ih zovemo febrilne konvulzije, posledica najčešće, u 99 posto slučajeva nema. Ako se takvi napadi ponove, a mogu još jednom, dva, tri puta, to su i dalje tipične konvulzije. Nema posledica, ali sama temperatura kao temperatura, ako je preko 40 može da dovede do pucanja nekih krvnih sudića, više je to problem nego sam fras.
Međutim, ako se i dalje konvulzije ponavljaju i to bez visoke temperature to je onda već neki oblik epilepsije.

U petom sam mjesecu trudnoće i odskoro me počeo boliti donji dio stomaka,sredina skroz nisko i probada do zadnjice,a boli i desni jajnik, bar tu i ta desna strana. Kada me to zaboli onda su nesnošljivi bolovi koji traju po više sati. Na ultrazvuku doktor mi je rekao da je sve dobro i da ja to umišljam,a ja od tih bolouv ne mogu na noge da stanem niti mogu da spavam,a prethodno na par dana sam bila prehladjena i stomak me bolio pa su mi vidjeli kontrakcije i ležala sam 3 dana u bolnici,i urin mi nije valjao. Sada me prehlada prošla, a li se plašim tih bolova,pa ako ima neki odgovor bila bih zahvalna! Pozdrav

ODGOVARA
Prim.dr Vesna Ćurić specijalista ginekologije i akušerstva, klinika Mediko S

Najprije bi trebalo isključiti urinarnu infekciju, te kako dodatne dijagnostičke procedure uraditi: laboratoriju, UZV bubrega, i mokraćmog mjehura i urinokulturu.. Bolovi koje opisujete mogu biti posledica rasta bebe i njenog položaja u stomaku. Tako da, recimo, postoji trudnički išijas, koji nastaje kao posledica pritiska na nerv, zbog rasta bebe i materice. Isto tako u zavisnosti od položajabebe, pacijentkinja može da osjeća bol u gornjem dijelu stomaka, a bolovi obično nastaju kada bebea promijeni položaj.Ipak, zarad stoodstotne sigurnosti jako je teško odgovarati bez uvida u zdravstveno stanje pacijentkinje i UZV pregleda, kada bismo sa sigurnošću mogli da konstatujemo prirodu bolova. Kvalitetan UZV pregled, laboratorija i ostale dijagnostičke preporuke ljekara dale bi pravu sliku, tako da pacijentkinja može da se javi svom ljekaru ili ukoliko želi, da potraži drugo mišljenje.

Kako skidati visoku temperaturu, koje lijekove davati i da li mogu neke obloge pomoći?

ODGOVARA
Dr Dragica Dobrijević, pedijatar
– U principu temperaturu do 38 stepeni ne bi trebalo skidati, jer je to prirodna borba organizma protiv uzročnika, na višoj temperaturi virusi i bakterije ne mogu da se razvijaju jer su im to nepovoljni uslovi.
Kada je temperatura 38 ili prelazi, onda treba naizmenično kombinovati paracetamol i brufen na svaka tri, do četiri sata. Znači dati paracetamol, pa ako ne spada nakon tri do četiri sata dati brufen, pa opet nakon tri do četiri sata paracetamol. Tako dođu i jedan i drugi na svakih šest ili osam sati, što je, svakako, dozvoljeno. Može se kombinovati ili sirup ili čepić. Voltaren se daje baš u krajnim varijantama, kada se ničim drugim ne može sniziti, da ne bi došlo do frasa.
Obloge mogu da se stavljaju, mlake, čak malo hladnije, isključivo od vode, stavljanje sirćeta ili rakije, nema efekta. Obloge se stavljaju preko grudnog koša i ispod pazušnih jama i preko prepona i na taj način se malo snizi temperatura, da bi se onda mogao dati paracetamol ili brufen.
Tuširanje takođe djeluje, ali tokom noći može biti preveliki stres za djecu, kad ih onako vruće skinemo i stavimo na tuširanje.
Doktoru bi trebalo ići ako temperatura traje tri dana i ako nije loše opšte stanje djeteta.

Imam djevojcicu koja će sledeći mjesec naputiti 3 godine. Ne priča, samo ponekad kada ona hoće, ali ništa je ne razumijem… Išli smo doktoru za sluh i sve je u redu, rekli su da dođemo kada napuni 3 godine da je sada rano. Pričala je sa godinu dana i dosta je se moglo razumjeti i onda je samo prestala.

ODGOVARA
Ivana Vanja Kostić LOGOPED IZ CENTRA ZA EDUKACIJU „LOGOMED“

– Poštovana, što prije se javite nekom od logopeda, radi procjene govorno jezickog razvoja Vaseg djeteta i detaljnijeg savjetovanja. Na osnovu informacija, koje ste naveli, izvjesno je da postoji kašnjenje u razvoju govora i jezika i da je situacija specifična samim tim što kažete da se govor razvijao bolje na mlađem uzrastu nego sada ( tj. da je dijete govorilo vise na mlađem uzrastu, a da je sadašnji govor teško razumljiv). Dijete uzrasta od tri godine, treba pravilno da izgovara više od polovine glasova maternjeg jezika,pa je stoga očekivano da njegov govor bude razumljiv okolini. U svom rjecniku bi trebalo da ima i preko pet stotina riječi i da se izražava rečenicom. Ne oklijevajte i ne gubite dragoceno vrijeme već se obratite stručnjacima što je prije moguće.

 Trebam sa djetetom da ispravim izgovaranje slova š, č, ć… ali ne mogu nigdje da nadjem literaturu, pjesmice i slično što bi mi olakšalo da dijete usvoji izgovor tih slova u svakodnevnoj komunikaciji. Dijete ima šest godina. Možete li mi pomoći?

ODGOVARA, Ivana Vanja Kostić, logoped
– Poštovana mama, to sto Vaše dete ne izgovara navedenu grupu glasova u tom uzrastu upućuje na to da je ipak potrebna pomoć logopeda, koji će najpre pregledati govorni aparat i ako bude sve uredu prvo postaviti organe za pravilan izgovor, ili napraviti distinkciju izmedju pravog i pogrešno izgovorenog glasa, a tek onda uvežbavati taj glas kroz reči i na kraju može, a ne mora kroz pesmice. Hoću reći da logopedu, kao ni roditelju, pesmice nisu čarobni štapic za ispravljanje glasova. Pošaljite mi Vaš mail pa mogu poslati to što imam u štampanoj formi ali, napominjem, da je mala mogućnost da ćete na taj način rešiti problem u izgovoru.

PITANJE
Moj sin od četiri godine ne izgovara dobro slova š,ć,č,ž. Šta raditi? Tipa riječ može kaže mode, broj 6 kaže cect.

ODGOVOR
Odgovara Ivana Vanja Kostić,logoped iz Centra za edukaciju „LOGOMED“
Poštovana mama nepravilan izgovor navedenih glasova se tolerise do pete godine ali za tu toleranciju ipak postoje odredjeni uslovi. Tačnije glasovi kojima Vaše dete zamenjuje navedenu grupu glasova upućuju na to da se glasovi koji nedostaju ipak neće sami od sebe pojaviti tako da bi najbolje bilo da posetite logopeda koji ce verovatno iskontrolisati dalji razvoj uz savete i vežbe koje cete izvoditi kući. Napominjem da je ovaj odgovor dat na osnovu informacija koje ste Vi naveli a pravu sliku stručnjak ima tek nakon što čuje dete i sprovede testovnu proceduru.

 Kako pomoci djetetu, školskog uzrasta, koje ima poremećaj pažnje, za koje ni učitelj nema razumijevanja niti zna kako da se ponaša sa takvom djecom. Svi ga smatraju jako nemirnim, ne razumiju da on to ne radi namjerno, da ne može to da kontroliše. Riječ je o djetetu od sedam godina.

ODGOVARA, Aldeida Bašić Suljkanović, defektolog
Pažljivo isplaniran dan školskih obaveza, slobodnih aktivnosti i kućnih obaveza imaju pozitivan uticaj na dijete koje ima poremećaj pažnje. Unaprijed određena rutina stvara podlogu za usvajanje navika učenja. Radi stvaranja radnih navika nužno mu je osigurati miran prostor za učenje, učenje u kraćim vremenskim intervalima i češće odmore, a poželjno je i razgibavanje, istezanje… koje im pomaže da se opuste i ponovno koncentrišu. Nastavnicima se preporučuje da ih tokom nastave puste da se napiju vode, prošetaju, donesu pribor ako je potreban, obrišu tablu i slično. Korisna je i promjena aktivnosti – učenja i igre, jer raznolikost smanjuje zasićenje i umor nemirne djece. Moraju postojati jasna pravila – šta se smije, a šta ne. Roditelji i učitelji moraju u tome biti dosljedni i davati upute koje će biti kratke, jednoznačne i razumljive. Neka dijete sudjeluje u kućnim obavezama, osobito u aktivnostima koje mu dobro idu i koje brzo može naučiti. Uključiti ga treba i u poslove u kojima je prisutna i fizička aktivnost npr. iznošenje smeća, raspremanje stola, namještanje kreveta. Kažnjavanje je strogo zabranjeno, eventualno time-out i nakon toga razgovor o nepoželjnom ponašanju.
Malo je kod nas specificna situacija zato što u školi nemaju razumjevanja, poremećaj pažnje često svode pod “bezobrazluk”. Mnogo je tesko izboriti se sa zahtjevima okoline i ličnim mogućnostima što izaziva frustracije. Tu je učitelj veliki faktor, teško je ako nema razumjevanja!
U svakom slučaju što više fizičkih aktivnosti mu uvesti, lijepo je vrijeme, pa da ima neki vid praznjenja!

Da li se preporučuje trudnicama odlazak na more, ako je trudnoća uredna?

ODGOVORA – prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva u ZU „Mediko S“
Ukoliko je riječ o urednoj trudnoći i uz prethodnu saglasnost ginekologa koji vodi trudnoću, trudnicama je preporučljiv odlazak na more i umjereno plivanje. Tokom ljetovanja trudnice bi trebalo da izbjegavaju direkno izlaganje suncu, posebno u periodu od 12 do 16 časova, a obavezna je upotreba krema sa zaštitnim faktorima, kao i konstantno mijenjanje kupaćih kostima. Dakle, posle svakog kupanja bilo bi dobro presvući mokri i obući suvi kupaći kostim kako bi se izbjegle prehlade i infekcije.
Voditi računa o ishrani i hidrataciji. Ne jesti hranu sumnjivog porijekla, te piti dosta tečnosti (vode, eventualno prirodnih sokova, gazirano nikako i nikada, pa ni u trudnoći)
Trudnice koje su u visokoj trudnoći pred porođaj ne bi trebalo da putuju, kako bi izbjegle prijevremeni porođaj ili porođaj na odmoru.
Trudnicama koje imaju visok pritisak, šećer, rizičnu trudnoću, infekcije, potom rizik od prijevremenog porođaja nije preporučljivo da idu na more i svakako je dobro, ako ipak to planiraju, prije odlaska posjetiti ginekologa.

S obzirom da sam dobila tri slična pitanja o porođaju carskim rezom i u kom slučaju je neophodno da i sledeći porođaj bude takav, evo jednog mini intervjua sa doktoricom prim. mr sci. dr Vesnom Ćurić, specijalistom ginekologije i akušerstva u ZU MEDICO S.
1. Poslije dva carska reza jedan od prije 5 godina i drugi od prije 11 mjeseci, koliko je rizična treća trudnoća i kako bi porod išao, da li opet operativnim zahvatom? Koliko vremena treba da prodje od drugog carskog reza do sledeće trudnoce?


ODGOVOR – Nakon dva carska reza i treća trudnoća bi bila završena carskim rezom. Optimalno vrijeme između nove trudnoće i carskog reza je 2 godine, a minimalno godinu dana. Treća trudnoća, u ovom slučaju može biti rizičnija, ali uz redovne trudničke kontrole i praćenje, moguće je potencijalne rizike svesti na minimum.

2. Ako je prvi porod bio carski rez da li će i svaki sledeći biti jer se na prvom porodu nisam mogla dovoljno otvoriti za prirodan porod. Da li to može biti uzrok i na sledećoj trudnoći da ide opet carski rez?
ODGOVOR – Budući da je ovdje riječ o relativnoj, odnosno trenutnoj indikaciji za carski rez, nije nužno da i druga trudnoća bude završena na isti način. Dakle, sljedeća trudnoća ne mora biti završena carskim rezom, uz adekvatan nadzor i praćenje toka poroda.

3. Ako je prvi porodjaj bio carski rez zbog tezine bebe od 5.450 gr i 60 cm dužine da li sledeći porodjaj može biti vaginalni uz koristenje epiduralne anestezije?

ODGOVOR – I ovdje se takođe radi o relativnoj indikaciji za carski rez, što znači da sljedeća trudnoća ne mora biti završena sekcijom. O načinu poroda najbolju preporuku će dati ljekar koji vodi trudnoću, odnosno tim ljekara koji bude pratio porođaj. Ukoliko su stvoreni uslovi za prirodni porođaj, pacijentica će uz savjet i prepuruku ljekara dobiti mišljenje i u vezi sa upotrebom epiduralne

PITANJE
Imam djecaka od 7 godina, školarac je i ne može pravilno slovo r da izgovori. Kako da zajedno vježbamo da ispravi slovo r u izgovaranju, da li treba da ide logopedu ili da vježbamo?

ODGOVARA
IVANA VANJA KOSTIĆ, logoped iz Centra za edukaciju LOGOMED
Poštovana mama, očekuje se da deca na uzrastu najdalje do četvrte, pete godine pravilno artikulišu-izgovaraju glas R. Nepravilan izgovor glasa R naziva se rotacizam i manifestuje se izmenjenim izgovorom glasa, zamenom glasa R nekim drugim glasom (najcesce L ili J) ili potpunim izostavljanjem glasa R u reci ( umesto tRava dete ce reci tava). Ako Vaše dete ima 7 godina preporuka je da se javite logopedu jer vrsta greške ( koju Vaš sin pravi pri izgovoru glasa R) odredjuje u kom ce pravcu ici vežbe.

Koje prenatalne testove je potrebno uraditi tokom trudnoće?

ODGOVARA
prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva u ZU „MEDIKO S“
– Tokom kontrole fiziološke trudnoće, trudnicama do 35. godine života se preporučuju prenatalni screening testovi (Double i Triple test), a trudnicama nakon 35. godine života ili trudnicama sa opterećenom anamnezom preporučuje se rana amniocenteza.
Preporuka je da se prvo radi Double test (između 12. do 14. nedelje) koji je pokriven obaveznim zdravstvenim osiguranjem. Ostale screeninig testove, najprije Triple test preporučujemo samo ukoliko ima odstupanja u Double testu, a po potrebi trudnice se mogu upućivati na dodatne analize.

U novije vrijeme na našem tržištu se mogu naći neinvazivni prenatalni screening testovi različitih proizvođača koji nude viši stepen tačnosti, a čija upotreba se savjetuje kao naprednija metoda u slučajevima u kojima za to postoje opravdani razlozi, ili ukoliko to trudnice same žele.

– Koje probleme djeci izaziva treći krajnik i kada je neophodna operacija?

Odgovor daje – DR DRAGICA DOBRIJEVIĆ, PEDIJATAR (Aura medik):

Simptomi trećeg krajnika su česte infekcije, zapušenost nosa i kašalj koji nastaje zbog slivanja sekreta koji ne može da se izdrenira kako treba. Zbog trećeg krajnika dolazi i do zapušenosti i čestih infekcija uha i djeca imaju nateklo, podbulo lice, upravo zbog otežanog disanja.
Ta djeca često imaju potrebu za antibioticima, imaju visoku temperaturu, pogotovo kada idu u vrtić onda su infekcije gotovo na svakih 20 dana.
Zbog čestih infekcija može da nastane anemija, a infekcija može da se spusti pa da se treći krajnik iskomplikuje sa bronhitisom.
Kad je loša tipanometrija dolazi i do prodorne nagluvosti što otežava razvoj govora kod djece ili čak zastoj.
U svakom slučaju treći krajnik se prati, rade se brisevi i lokalna terapija, a operacija se pomjera bar do nekih godinu i po, ako se ikako može.
Operacija je neophodna kada je timpanometrija loša, kada dijete jako hrče, kada noću dok spava ima zastoje disanja i naglo panično buđenje, odnosno apneu.
Treći krajnik sam vremenom nestaje. Kod neke djece več kod treće ili do pete godine se značajno smanji, a djeca do 12. godine više nemaju treći krajnik.

Djevojčica od godinu i 10 mjeseci još uvijek ne priča,samo osnovno mama,tata,baba,Nana(Nataša se zove seka joj),Dan (jedan mali dječak sa kim se igra). Ostalo sve razumije. Zna pokazati kad je gladna,žedna,kad joj se spava uglavnom razumije dosta toga. Do kada se toleriše to njihove nepričanje?

ODGOVOR
Logoped Ivana Vanja Kostić, Centar LOGOMED

Poštovana mama, to što Vaša devojčica ima odredjeni fond reči i kao što rekoste dobro razume, daje Vam prostora da do druge godine tj u naredna dva meseca pratite da li se taj fond reči bogati uz napomenu da intenzivno kvalitetno provodite vreme sa detetom, da imenujete sve predmete i radnje iz okoline, podstičete motorni razvoj ( penjanje, provlačenje, trčanje, preskakanje), čitate slikovnice uz zajedničko pokazivanje itd. Ako ne primetite napredak javite se logopedu radi detaljnije procene i opsežnijeg savetovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Društvene mreže