Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Babica Gordana Bednaš: DOJENJE JE IN

Prva sedmica u avgustu se svake godine obilježava kao Sedmica dojenja. Razlog je promocija dojenja i pružanje podrške majkama da doje.

Dojenje jeste nešto predivno, ali se mnoge mame namuče u početku. Upravo zbog toga razgovarala sam sa babicom Gordanom Bednaš o tome kako najlakše uspostaviti dojenje i na šta obratiti pažnju. Osim toga babica Goga vam svima poručuje da je dojenje IN.

 

  1. Mlijeko počinje da nadolazi odmah poslije porođaja, beba je stalno sa majkom i odmah počinje da sisa. Šta je najvažije što biste Vi savjetovali majkama da urade tada, da olakšaju i sebi i bebi?

Bednaš: U prvim satima poslije porođaja luči se kolostrum, to je mala količina i sve majke misle da nema dovoljno mlijeka i da je njihova beba gladna. U suštini, bebi je dovoljno 5ml kolostruma da bi zadovoljila svoje potrebe i to je jako važno da uzme. Bitno je da majka uspostavi konekciju sa bebom i da doji što više i što češće, a beba će uzeti koliko njoj treba. Mlijeko nadolazi 72 sata imajke ne trebaju da brinu ako u prvim satima ili danima nemaju mlijeko, ono će doći. Što se tiče položaja dojenja jako je važno da majci bude udobno, da se ona postavi u pravilan i uduban položaj, a tek onda se beba postavlja da sisa.

2.Ragade, jako bolno stanje bradavica. Kako da spriječimo njihovo pojavljivanje ili ako se već pojave kako ih sanirati?

Bednaš: Majke pogrešno razmišljaju, kada su ragade u pitanju i uzimaju silikonske bradavice, to je pogrešno jer silikonske bradavice prave još više ragade. Sam kontakt sa bebinim ustima, odnosno bebina pljuvačka, koju beba luči, u dodiru sa majčinim bradavicama je najbolji lijek za majčine ragade. To jeste bolno, jeste neugodno ali treba izdržati. Vrlo često ženama kažem to vam je kao u proljeće kada počnete raditi teške poslove pa dobijete žuljeve. Kasnije kada ti žuljevi zastare malo, prestaju i da bole. Tako je i sa ragadama. Majke nisu navikle na taj agresivni stisak bebinih usta i zato nastaju, ali i zbog pogrešnog hvatanja bradavice. Treba paziti da beba pravilno hvata bradavicu. Može bradavica da boli prvi minut, ali ne smije da boli sve vrijeme podoja. Ako boli sve vrijeme podoja, onda je beba pogrešno uhvatila bradavicu. Bolje je bebi izvući bradavicu pa ponovo dati. Bitan je pravilan hvat i uvijek bebi dirati bradavicom gornju usnu, ako se dira donja usna ode bradavica pod jezik i ne može beba da vuče, tako pravite problem sebi a i bebi. Beba tada postaje agresivna, vuče bradavicu, kida, glavicom okreće tamo-ovamo, a ako se pravilno da bradavica i pravilno beba uhvati, znači bradavica ide prema gornjoj usni, prema nepcu, onda neće biti tih problema ili će biti u manjem obimu. I naravno, lanolin kremu je potrebno stavljati poslije svakog podoja. Osim toga, kad se bradavica osuši, namazati je svojim mlijekom i držati ih otkrivene. Nikako ne nositi grudnjake, pogotovo one koji su čvrsti, grubi, a to se ne smije raditi ni u zadnjim sedmicama trudnoće jer sve što stišće i pritišće dovodi i do zastoja mlijeka, do uvlačenja bradavice i može dovesti do problema.

3. Jako je bitno kada beba završi sa sisanjem da majka izmlaza svo preostalo mlijeko da ne bi došlo do mastitisa. Isto tako je bitno korištenje toplo/hladnih obloga. Objasnite nam, kako pravilo to primjeniti?

Bednaš: Postoje dva razloga za izmuzanje mlijeka. Jedan je da se olakšaju dojke, odnosno ako poslije podoja majka osjeti da je dojka teška, onda treba da izmuze dojke, jer ima previše mlijeka. Drugi razlog je taj što se na taj način stimuliše proizvodnja mlijeka i to je vrlo važno da žene znaju. Mlijeko nadolazi po principu potražnja-proizvodnja. Što god više beba sisa i što god više izmuzamo nakon podoja, mlijeka će više biti. Mastitis se teško dobija, ali treba voditi računa. Jako je važna podrška porodice u prvim danima dojenja. Dojenje nije lako. Dojenje je jako težak i stresan posao, kao prvo majke su nesigurne, a kao drugo ne znaju. Zato je jako važno da imaju podršku okoline i porodice i da nema onoga „nahrani dijete, dijete je gladno“. Treba biti uporan, nije lako, ali se isplati. Za nekih 15-tak dana, uz podršku muža, što je jako važno, jako je važno da je on tu i ima mnogo stvari koje on treba da odrdi, to je i njegovo dijete isto kao i njeno, i nakon 15 dana kada se dojenje uspostavi onda je najlakše, sve imate, najzdravije je, najtoplije, najsterilnije, najjeftinije i na kraju bude i najlakše, ali treba do toga da se dođe.

Što se tiče toplo-hladnih kompresa, to se stavlja ako su dojke mnogo tvrde, stavi se prvo topla obloga, što toplija. Sada imate te toplo-hladne obloge u vidu gela, stavi se topla obloga desetak minuta, malo se izmuze dojka da bi se bebi olakšalo, podoji se beba uz masažu dojke, to treba da objasni stručno lice kako tačno da masiraju, tačnije muž masira dok beba doji. Nakon podoja izmuzu se do olakšanja opet dojke pa stavite hladne obloge desetak minuta. I list kupusa staviti na dojku, da su slobodne ragade i bradavice, mnogo pomaže.

4.Ukoliko, nažalost dođe do mastitisa, šta raditi?

Bednaš: To se prepušta doktoru, ali mastitis je u zadnje vrijeme jako rijedak.  Kada sam tek počinjala da se bavim patronažom to je bilo jako često, međutim, sad žene imaju mnogo pomagala, imaju te toplo – hladne obloge i izdajalice, odnosno pumpice, tako da je mastitis skoro pa iskorjenjen, ja ga stvarno nisam dugo vidjela.

5.Da li hrana, koju majka jede, utiče na dojenje? Da li treba obratiti pažnju šta smije da jede, a šta ne?

Bednaš: Što se tiče hrane, u knjigama piše da može sve da se jede, naravno, u ograničenim količinama. Međutim, to zavisi od zrelosti bebinih crijeva. Nekim bebama ništa ne smeta, pa majke mogu da jedu šta hoće. Nekim bebama mnogo toga smeta. Ja bih savjetovala majkama da u prvim danima izbace grahorice (grah, grašak, mahune), citruse, orašaste plodove, med, odnosno da se proba i ako bebi ne smeta, mogu nastaviti. Ako vide da bebicu muče grčići u tim prvim danima, onda bi dobro bilo da se to izbaci. Sve ostalo mogu da jedu. Izbjegavati začinjenu hranu. To znači manje vegete, bibera i paprike. Što se tiče voća, mnogo je zdravije kuvati kompot pa termički obrađeno voće iz kompota jesti. Jako je važno da žene imaju tri obroka i dva među obroka. To ne mora biti velika količina ali mora biti redovno. Između oborka pojesti plazmicu, popiti kompot.. Osim toga, jako je važno da se majka odmara. Svaki trenutak kad beba spava neka iskoristi i majka da spava. Nije majčino da radi oko bebe, da je previja, to neka rade očevi. Majčino je da doji, jede, pije i radi na nadolasku mlijeka i to je sasvim dovoljno, vjerujte,  u tim prvim danima.

6.Jako puno mama se žali na to da novorođenče po cijeli dan hoće da sisa, i da to traje i više od mjesec dana bebinog života. Da li je to normalno, zbog čega su takvi i imate li neki savjet za te iscrpljene mame?

Bednaš: Majka je najpoznatija osoba svojoj bebi. Njoj je jako poznat i majčin miris, i rad srca,  i rad organa, i energija i zato ona traži da bude uz majku.Uvijek treba razmišljati ovako – nama je teško, a možete misliti kako je bebi, ona je sada u sasvim drugoj sredini, do sada je slušala samo zvuk majčinog srca, miris majčinog tijela i rad majčinih organa i sada se odjednom našla u suvom i svijetlom prostoru, a mi svi tu oko nje. Pitanje je kako nas bebe vide. Tako da je jako važno biti strpljiv u tim danima i uvijek razmišljati “u redu, moje prilagođavanje je teško, ali bebino je mnogo teže”. Slušajte ritam svoje bebe i posvetiti se svojoj bebi. Tako da to što beba stalno hoće da je uz majku i da sisa, potpuno je normalno, čak postoji i nagli skok u razvoju, kada one jako često traže da sisaju tako da je to sasvim normalno i to prolazi.

Najnovije objave

BANJALUKA – Banjalučki osnovci od petog do devetog razreda i naredne školske …

HUMANI PAPILOMA VIRUS (HPV) je široko rasprostranjen virus kod ljudi i uzročnik …

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrio je refundaciju punog iznosa prenatalnog testa …

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, danas je raspisao  javni konkurs …

BANJALUKA – Pomijena ljekara, odnosno porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa od ove …