Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

BANJALUKA – Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka ove godine organizuje kolektivni godišnji odmor za svoje radnike u period od 15. jula do 26. jula, kazao je za “Nezavisne novine” Petar Jokanović, direktor Centra.

Naime, vrtići do sada nisu imali kolektivni godišnji odmor, a to će sada značiti da će svi vrtići biti zatvoreni dvije sedmice, dok je dosadašnja praksa bila da se spajaju grupe i da određeni vrtići dežuraju ljeti.

“Zbog velikog broja djece, nemoguće je organizovati rad u ljetnom periodu, jer smo ranijih godina imali dosta izazova u organizaciji ljetne šeme rada, imali smo dosta problema, tako da smo ove godine radnicima zakonski omogućili korištenje godišnjeg odmora, a opet da garantujemo za bezbjednosti djece koja borave u vrtićima”, kazao je Jokanović i istakao da su morali da pribjegnu tom rješenju.

Dodao je da su plan kolektivnog godišnjeg odmora morali uvrstiti u plan rada ove ustanove te je on usvojen od strane osnivača, odnosno grada Banjaluka, i, kako kaže, dobili su saglasnost.

“Mi smo sada izašli sa saopštenjem kako bi roditelji na vrijeme mogli da isplaniraju svoj godišnji odmor te da mogu da prebrode taj period bez dovođenja djece u vrtić”, kazao je Jokanović.

Dodao je da se radi o dvije radne sedmice, kako bi radnici Centra mogli u tom udarnom periodu da odu na godišnji odmor.

“Ali i da naši radnici koji održavaju vrtiće u tehničkoj službi mogu da izvrše sanacije koje su potrebne u objektima”, kazao je Jokanović.

Prema njegovim riječima, u tom period nijedan vrtić koji je u sastavu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka neće raditi sa djecom.

“Mi imamo 31 objekat, koji pohađa 2.600 mališana”, kazao je Jokanović.

Boran Bosančić, predsjednik Gradskog odbora Demosa, kazao je da rukovodstvo Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka o takvim stvarima treba još jednom da razmisli.

“Treba da shvate roditelje koji obavljaju svoje redovne poslove i da značajan broj roditelja u tom period nema gdje da ostavi djecu. Treba da organizuju minimum procesa rada u vrtićkim grupama, odnosno da nema kolektivnog godišnjeg odmora”, kazao je Bosančić.

Ističe da razumije da radnici Centra moraju da iskoriste godišnje odmore, ali da nijedan objekat ne radi dvije radne sedmice, za mnoge roditelje će biti neizvodljivo.

Majka Sanja V., čije kćerka ide u jedan od vrtića koji je u sastavu Centra, kazala je da ne zna kako će u tom periodu organizovati čuvanje djeteta.

“Radim, na ljetni godišnji odmor ranijih godina išli smo uvijek počekom jula, tako da je djevojčica uvijek išla u vrtić u periodu o kojem Centar govori, ni sama ne znam kako ćemo ove godine to izvesti”, kazala je ona.

 

Nezavisne novine