Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Zamislite da nakon porođaja, na posao morate da se vratite nakon 40 dana, kao što je slučaj  Danskoj i Velikoj Britaniji? Ili da nemate uopšte plaćeno porodiljsko odsustvo kao što je slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bosna i Hercegovina, se po broju plaćenih dana na porodiljskom odsustvu, nalazi na visokom trećem mjestu od svih zemalja svijeta.

Globalna mreža World of Statistics, prošle godine objavila je listu zemalja i broj plaćenih dana odsustva koji porodilje u tim zemljama imaju. Bosna i Hercegovina je u samom vrhu te liste.

Prema njihovim podacima, na prvom mjestu se nalazi San Marino koji porodiljama plaća čak 635 dana odsustva što je otprilike godina i devet mjesec. Iza njih je Bugarska sa 410 plaćenih dana, ili blizu godinu i dva mjeseca.

Albanija i Bosna i Hercegovina su odmah nakon njih sa 365 plaćenih porodiljskih dana.

Međutim, uzimajući u obzir da žene koje rode blizance, treće i svako naredno dijete imaju plaćeno porodiljsko odsustvo godinu i po, po tome bi se BiH mogla naći na čak drugom mjestu, među svim zemljama svijeta. Srbija se navodi na listi zemalja, ali porodilje kod njim imaju jednak broj plaćenih dana, kao i porodilje u BiH.

Na petom mjestu je Slovačka sa 238 dana, zatim Hrvatska sa 208, Češka 196, te India, Irska i Venecuela na 10. mjestu sa po 182 dana.

Na samom kraju liste su Sjedinjene Američke Države koje su poznate po lošem javnom zdravstvu stoga je broj plaćenih dana odsustva porodiljama iz Amerike – nula.

Velika Britanija je na pretposljednjem mjestu sa 42 plaćena dana porodiljskog odsustva, kao i Danska. U Finskoj plaćeno porodiljsko odsustvo traje 56 dana, dok u Nemjačkoj i Švajcarskoj traje oko tri mjeseca, tačnije 98 dana.