Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Kako prepoznati dječiji karijes na vrijeme?

Karijes ranog djetinjstva, poznat kao CIRKULARNI KARIJES, izuzetno je agresivna forma karijesa koji ukoliko se ne prepozna i ne reaguje na vrijeme u veoma kratkom roku dovodi do razaranja i do gubitka zuba, što je praćeno bolom i otokom.

Nastaje kao posljedica loših navika u ishrani i neadekvatnog održavanja oralne higijene. Često se kao uzrok cirkularnog karijesa navodi i uspavljivanje bebe na dojci majke ili uspavljivanje flašicom sa zaslađenim napicima.

U fazi nastanka, karijes je vidljiv kao BIJELA MRLJA koja zahvata samo površinski sloj gleđi zuba i nema značajne simptome. Ukoliko se u toj fazi ne primjeti i ne sanira, karijes prolazi kroz gleđ i ulazi u dentin. Tada se kariozni proces brže širi i zub postaje osjetljiv na nadražaje (na termičke nadražaje i na slatko).

 

UKOLIKO RODITELJI KOD BEBE PRIMJETE POJAVU BIJELIH, KREDASTIH  MRLJA KOJE SU LOKALIZOVANE U VRATU GORNJIH SJEKUTIĆA POTREBNO JE DA SE ODMAH JAVE NA PREGLED KOD SPECIJALISTE DJEČIJE I PREVENTIVNE STOMATOLOGIJE, JER JE U OVOJ POČETNOJ FAZI POJAVE KARIJESA BOLEST MOGUĆE ZAUSTAVITI JEDNOSTAVNIM METODAMA APLIKACIJE LAKOVA SA FLUOROM.

Bakterije se nakupljaju na spoljašnjoj površini zuba i formiraju bakterijski sloj koji se zove dentalni plak. Bakterije u zubnom plaku različite su debljine i starosti, a hrane se šećerom unesenim prehranom. Slatka i ljepljiva hrana u interakciji sa bakterijama u ustima proizvode kiselinu koja otapa minerale iz gleđi (kalcijum i fosfor). Nastala kiselina postepeno uništava zubnu krunicu i na taj način nastaje karijes koji uzrokuje propadanje zuba.

Bitan faktor koji može usporiti ili ubrzati nastanak karijesa je održavanje oralne higijene. Dentalni plak koji se stvori na zubima u toku 24 sata, nije vidljiv golim okom. Vidljivost dentalnog plaka na površini zuba golim okom znak je neadekvatne i nedovoljne oralne higijene. U uznapredovaloj fazi kada se jave defekti na zubu potrebno je da se saniraju otklanjanjem razmekšalog i raspadnutog dentina, te postavljanjem savremenih ispuna.

ISPITIVANJA U SVIJETU I KOD NAS SU DOKAZALA DA DJECA ČIJE SU MAJKE U TRUDNOĆI I POSLIJE POROĐAJA IMALE OBOLJELE ZUBE I VISOKE KONCENTRACIJE BAKTERIJA U PREKO 90% SLUĆAJEVA DOBIJAJU KARIJES DO 3 GODINE ŽIVOTA!

Trudnoća je period kada posebnu pažnju treba da posvetite zdravlju vaših zuba i desni. Zdrava majka koja prije i tokom trudnoće, ali i u toku dojenja održava pravilnu oralnu higijenu predstavlja sigurnost za zdrave zube kod svoje bebe, jer se bakterije koje su uzročnici karijesa prenose sa roditelja na djecu, veoma često i poljubcima kojim sigurno nećete moći odoljeti.

U ordinaciji Aurum Dental Centar Banjaluka   svakog utorka ordinira dječiji stomatolog doktorica Slađana Cvišić.