Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Kapaciteti pedijatrijskih odjeljenja svih bolnica u Republici Srpskoj su popunjeni dječicom oboljelom od raznih respiratornih infekcija i upalom pluća.

veliki kašalj

Ovo je rekla Jela Aćimović, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo RS, koja kaže da su među njima uglavnom djeca stara do svega tri godine.

– Među njima sigurno ima i djece koja su u jednom trenutku imala veliki kašalj– rekla je ona i dodala da cirkulišu razne respiratorne infekcije, kao i grip i kovid, piše Srpskainfo.

Po njenim riječima, najopterećenija je bolnica u Bijeljini sa najmlađim pacijentima.

Ona je apelovala na roditelje da pogledaju vakcinalni kalendar i da djecu obavezno vakcinišu ako su propustili bilo koju dozu.

Dodala je da niko od djece kod koje je potvrđen veliki kašalj, a koja su sa područja Banjaluke, Laktaša i Prijedora, nije bio hospitalizovan, niti sa nekom težom formom bolesti.

“Većinom djeca nisu vakcinisana u kompletu i imunitet je iščezao, ali ipak prolaze sa lakšom kliničkom slikom”, navela je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da vakcinacija sprečava ovu bolest, sprečava epidemiju, te da se protiv velikog kašlja vakciniše petovalentnom vakcinom, koja se daje u tri doze u prvoj godini i jedna doza revakcinacije sa godinu i po dana.

“Od 2019. imamo još jednu dozu pred upis u osnovnu školu koja podiže imunitet, uključujući i imunitet na veliki kašalj”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je istakla da je veoma važno da sva djeca koja su propustila doze vakcine, a koje sadrže i komponentu protiv velikog kašlja, to što prije nadoknade.

“Nisu zakasnili, nema potrebe da se nešto kreće ispočetka sa vakcinacijom, nego samo nastavljaju tamo gdje su stali”, apelovala je Aćimovićeva.

 U Republici Srpskoj laboratorijski je potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja, i to sve kod nepotpuno vakcinisane djece školskog uzrasta sa lakšim kliničkim slikama, rekao je  predsjednik Savjeta za zdravlje Srpske Ranko Škrbić.
Istakao je da je ovaj broj sigurno mnogo veći jer se ljekarima javljaju samo teži slučajevi.

On je napomenuo da je veliki kašalj buknuo u cijelom regionu i da podaci govore da je uzrok samo neredovno vakcinisanje.
Škrbić je apelovao da roditelji prate kalendar vakcinisanja koji je definisao Institut i da
redovno vakcinišu djecu jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

“Vakcine imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara vakcinacija”, naglasio je Škrbić.