Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Nismo upoznati sa, kako ste naveli, činjenicom da se roditeljima koji su pratnja djeci prilikom ležanja u bolnici naplaćuje ova usluga, iako imaju uputnicu za sebe kao pratnju.

Rekao je ovo za portal Mojedijete.info direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, Nebojša Šešlija, odgovarajući na pitanje da li su upoznati sa činjenicom da se roditeljima naplaćuje ova usluga, iako ne bi smjela jer imaju uputnicu, što znači da su oslobođeni plaćanja.

Dodao je da im je žao ako je došlo do njihove greške prilikom naplate, ali da ne mogu djelovati dok ne provje sve  tvrdnje.

-Molimo vas da obavijestite roditelje, kojima je kako kažete, naplaćena usluga pratnje, a imali su uputnicu, da dođu u našu ustanovu sa računom koji im je izdat za ležanje u bolnici kao pratnja djetetu, i sa uputnicom od doktora medicine kod koga je dijete ili lice registrovano, a koji je odobrio roditeljsku pratnju. Takođe, potrebno je da ponesu i otpusno pismo. Bolnica „Srbija“ će refundirati novac roditeljima u slučaju da se dokaže da je došlo do naše greške prilikom naplate – istakao je Šešlija.

Navodi još i da Bolnica „Srbija“ poštuje i uvijek je poštovala Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji između ostalog propisuje i to da djeca imaju pravo na pratnju u bolnici prilikom liječenja.

Portalu Mojedijete, u roku od par dana, javilo se nekoliko roditelja  koji tvrde da im je naplaćena ova usluga u Bolnici “Srbija” iako su imali uputnicu za sebe kao pratnju.

-Dobila sam uputnicu od porodicnog ljekara ali su mi u bolnici rekli da mi ne treba i da uputnica ne važi, jer svakako trebam platiti imala uputnicu ili ne.  Dijete ima 4 godine i bili smo na ORL odjeljenju – ispričala je jedna majka, za portal Mojedijete.info.

Na istom odjeljenju u istoj bolnici, isti odgovor dobila je još jedna majka.

-Dijete od pet godina, za koji dan treba da ide da operiše krajnike. U bolnici su suprugu rekli da ne donosim uputnicu za sebe jer ću svakako da platim ležanje 25 KM po danu – ispričala je ova majka.

Ovakva negativna iskustva se samo ređaju.

-Prije 15 dana sam ležala sa dječakom od 3 godine u Bolnici “Srbija” i platila sam 50KM. Nisam imala uputnicu  jer sam već dva puta sa njim bila u bolnici i nisu mi priznali uputnicu sve sam plaćala, sada nisam htjela ni da je nosim jer sam znala da će svakako naplatiti – rekla je još jedna majka.

-U novembru  sam za 4 dana platila 100KM, a uskoro idemo na operaciju trećeg krajnika i znam da ćemo opet platiti, jer su mi rekli da ne nosim uputnicu za sebe zato što svakako plaćam- još jedno od loših iskustava roditelja.

Dodatan problem prave i porodični ljekari koji roditeljima govore da pravo na besplatnu pratnju imaju samo djeca do šest godina starosti.

-Porodični ljekar mi je rekao da samo djeca do šeste godine imaju pravo na pratnju u bolnici i tada se pišu uputnice roditeljima pa oni ne plaćaju. Moje dijete ima pet godina, dobila sam uputnicu, ali nije ništa vredilo jer su mi naplatili ležanje u Bolnici “Srbija” – ispričala je još jedna majka.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu u septembru 2022.godine predviđeno da djeca do 15.godine, u skladu sa medicinskom indikacijom, imaju pravo na pratnju, za razliku od ranije, kada je bilo omogućeno samo djeci do šest godina.

-Pravo na smještaj uz dijete, ostvaruje se na osnovu uputnice doktora kod kojeg je dijete registrovano ili doktora medicine koji je zaposlen u bolnici u kojoj se dijete liječi – objasnili su u Fondu.

Dodali su da se osiguranici o svojim pravima mogu informisati kod zaštitnika prava koji su zaposleni u svakoj poslovnici Fonda, a takođe im se mogu obratiti ukoliko smatraju da im je uskraćeno neko pravo.

-Osiguranici u svim filijalama mogu da prijave povredu prava, kako bi naši kontrolori mogli da provjere o čemu se radi. Do sada, nismo dobili nijednu prijavu, kada je u pitanju poštovanje prava na pratnju djeteta u bolnici. Pozivamo osiguranike da nam prijave ukoliko ne mogu da ostvare ovo pravo, iako imaju uputnicu od strane porodičnog doktora. Samo po prijavi, kontrolori Fonda, mogu sprovesti vanrednu kontrolu  u zdravstvenoj ustanovi. Jako je važno da osiguranici pravovremeno reaguju i da svaku eventualnu pojavu kršenja prava prijave –poručili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.