Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, pored mnogih savjeta o odgajanju i vaspitavanju djece, često priča i o aktivnostima koje bi djeca trebalo da imaju.

Rajović je kroz neke od svojih predavanja istakao da bi 4-5 aktivnosti nedjeljno bilo previše za dijete, ipak, postoji jedna koju naglašava kao odličnu za dječiji razvoj.

Riječ je o baletu.

Aktivnosti za djecu
Foto: Freepik

 

„Balet ima rotaciju, muziku, ritam. Ima u određenim momentima da nešto mora da se uradi, dijete mora da misli. To je zapravo najbolji mogući trening za dijete u razvoju“, istakao je Rajović.

On je dodao da pored baleta tu mogu da se uključe ples ili  folklor.

Iako je sam više puta istakao kako je dosada za djecu odlična stvar, kao i da dijete mora da ima svoje vrijeme, jer tada počinju da misle, balet i ples ipak predstavljaju neke od najvažnijih vještina koje vaše dijete može da usvoji. Štaviše, nije neophodno ni da ga upišete u školice, dovoljno je da pustite muziku i prepustite se đuskanju.

Ples predstavlja dio fizičke pismenosti, koja pomaže djeci da razviju ključne kognitivne, socijalne i emocionalne vještine koje će im ostati za cio život, čineći ih zdravijim, vitkijim i pametnijim.

Fizičko zdravlje

Kao i druge aktivnosti poput fudbala, plivanja ili trčanja, ples obezbjeđuje bolje fizičko zdravlje djece, ali, ima jednu ozbiljnu prednost – dobru zabavu. Ona oslobađa endorfine i smanjuje nivo stresa djeteta. Takođe im pomaže da ojačaju mišiće i kosti, poboljšaju fleksibilnost i koordinaciju, izgrade izdržljivost, razviju kinestetičku memoriju i održe zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Mentalno i emocionalno zdravlje

Osim što poboljšava raspoloženje, ples je takođe odličan način da se djetetu poboljša samopouzdanje i samopoštovanje. Postaju otporniji kroz vježbe i razvijaju osjećaj „pobjednika“ kada se savlada neki potez ili nauči nova pjesma. Najbolje od svega, ples je nešto što ostaje zauvijek, kada odrastu mogu se profesionalno baviti njime, ili jednostavno uživati u hobiju, ali i odlična stvar je što će znati da plešu na proslavama ili u izlascima.

Društvena svijest

Osim plesnog podijuma u školskoj diskoteci ili na venčanju, mnogi stilovi plesa su zapravo timski sportovi. Te vrste plesa zahtevaju od djeteta da uči od učitelja i da radi zajedno sa svojim vršnjacima, ne samo kroz verbalnu komunikaciju, već i kroz kretanje i osećaj za vreme. Kao rezultat toga, dijete će poboljšati veštine kao što su komunikacija, intuicija, ritam, pa čak i saosećanje i empatija. Čak i ako ne idu na organizovane časove plesa i umjesto toga više vole da se bave slobodnim stilom, dijete će morati da bude društveno i fizički svesno kako bi dijelilo prostor sa drugima.

Razvoj vještina

Pored fizičkih zdravstvenih prednosti muzike i plesa u ranom djetinjstvu, mentalne i emocionalne inteligencije i društvene svijesti koju će vaše dijete steći iz plesa, postoji mnogo drugih bonus dobrobiti od bavljenja plesom. Samo neke su:

Bolje pamćenje

Poboljšana koordinacija udova

Poboljšane fine motoričke sposobnosti

Bolja ravnoteža

 

Izvor: Nova.rs