Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Iako je prije više od godinu dana najavljeno da će prenatalni testovi biti besplatni za trudnice u Republici Srpskoj, to još nije zaživjelo u praksi i pored toga što je donesen Program koji predviđa procedure. Ni odluke Vlade RS o načinu finansiranja za ovu i za narednu godinu, nisu ubrzale procedure, nego je sve to samo zbunilo i trudnice, koje traže refundaciju troškova plaćenog testa, i službenike Fonda, koji to uporno odbijaju.

prenatalni testovi

Da je tako potvrđuju i rješenja kojima odbijaju zahtjeve trudnica za refundaciju testova, navodeći da nisu ispostovale procedure koje ustvari i nije moguće ispoštovati.

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odbija trudnicama da refundira prenatalne testove uz obrazloženje da nisu ispoštovale procedure propisanu Programom.  Program propisuje da trudnica treba da ode u najbližu bolnicu u kojoj će joj uzeti uzorak krvi i poslati na UKC, ili odmah u UKC ukoliko je trudnica iz Banjaluke.

Međutim, ovo je potpuni apsurd jer program nije počeo da se primjenjuje i trudnice ne mogu otići u bolnicu da im izvade krv, pa je nejasno kako to one nisu ispoštovale procedure, koju je nemoguće ispoštovati.

Nekoliko trudnica javilo se portalu Mojedijete.info i dostavilo dokumentaciju u kojoj se zaista vidi da je kao razlog odbijanja zahtjeva za refundaciju taj što nije ispoštovana procedura propisna Programom.

Ostala sam jako iznenađena kada sam pročitala razlog odbijanja. Kao da se neko šali sa nama. Kako sam mogla otići u bolnicu i tražiti da mi izvade krv za prenatalno test kada to nije moguće – ispričala je jedna trudnica za portal Mojedijete.info.

Advokatica iz Banjaluke, Dragana Stanković, koja, upravo zbog ovoga, na sudu zastupa nekoliko trudnica, kaže da su potpuno nejasni i nesuvisli navodi Fonda da trudnice nisu ispoštovale proceduru, koja se u stvarnosti ne može ni ispoštovati, jer Fond i zdravstvene ustanove nisu zaključile ugovore.

Osiguranice koje su tražile od Fonda refundaciju (povrat novca za zdravstvenu uslugu koju su svojim novcem platile), a koje su odbijene, su me obavijestile, obraćajući mi se za pravnu pomoć, da su bile prinuđene da test plate same, jer ga u UKC RS, i drugim javnim zdravstvenim ustanovama, nije moguće obaviti, jer nisu i dalje zaključeni ugovori između ustanova, prema kojima bi se testiranje radilo na teret Fonda, posredstvom uputnice. Dakle, iako nije krivica trudnica što se testiranje NIPT test, ne može realizovati na način kako Fond obrazlaže da treba, iako su kod njih postojale indikacije da se test obavi, iako su osigurana lica Fonda, iako im je test preporučen od strane ljekara specijaliste, Fond je njihove zahtjeve odbio, uz obrazloženje da one nisu ispoštovale propisanu proceduru – objašnjava Stankovićeva.

Dodala je da se ovakvim  postupanjem Fonda krše prava trudnica, kako ona propisana zakonima koji regulišu oblast zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, tako i prava garantovana Ustavom Republike Srpske.

Ustav propisuje da djeca, trudnice i stara lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda, a druga lica pod uslovima propisanim zakonom. To znači da je donosilac našeg Ustava trudnice zaštitio samim Ustavom, i garanovao im pravo na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda, bez uslova i ograničenja koja bi mogla biti propisana zakonom – rekla je Stankovićeva.

Naglasila je da je Vrhovni sud Republike Srpske više puta potvrdio ovu tvrdnju i ovo pravo, i to još presudama iz 2019. godine, te da su trudnice još i tada mogle dobiti refundaciju troškova prenatalnog testiranja.

Obezbjeđivanje prenatalnih testova trudnicama, dakle, jamče i Ustav i Zakon o zdravstvnom osiguranju, pa je potpuno neprihvatljiva namjera Fonda da trudnice budu uskraćene za ovaj dijagnostički test iz sredstava javnih prihoda, samo zato što Fond i zdravstvene ustanove nisu zaključili ugovore, niti se ustavno pravo može na takav način ograničavati. Zaštitu prava osiguranica koje zastupam smo zatražili tužbama od nadležnog suda” – kaže advokat Dragana Stanković, koja zastupa trudnice.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Repiblike Srpske naglašavaju da su od početka navodili da refundacije troškova za neinvazivne prenatalne testove nisu predviđene Programom NIPT, odnosno Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS.

Onog momenta kada ovo pravo počne da se primjenjue u praksi, Fond će početi da ga finansira, budući da je odavno  usvojen i Program, kao i Odluka Vlade RS o načinu finansiranja, i to ne samo za ovu već i za narednu godinu, kako je to i predviđeno Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS. Dakle, onog momenta kada UKC RS bude spreman da prima uzorke za analizu, FZO će početi da finansira pravo na neinvazivne prenatalne testove za trudnice, u skladu sa Programom NIPT, i nisu predviđene refundacije troškova – istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

UKC RS je raspisao zajedničku nabavku prenatalnih neinvazivnih testova sredinom septembra, ali je trenutno na ovaj tender stigla žalba koja je proslijeđena na odlučivanje Kancelariji za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine.

Nabavka ne može biti završena sve dok postupak po žalbi ne bude okončan.