Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Fondovi zdravstvenih osiguranja u BiH, potpisali su zajedničku inicijativu za ukudanje ili smanjenje PDV-a  na lijekove i medicinska sredstva, ili da se sredstva prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza, po osnovu naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, namjenski usmjere na račune fondova zdravstvenih osiguranja, u cilju finansiranja zdravstvene zaštite, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Višković zatražio produžetak zdravstvene zaštite

U inicijativi, koju su potpisali direktori sva tri fonda zdravstva u BiH, navodi se da je BiH jedina zemlja u regionu, koja ima jedinstvenu stopu PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, koja iznosi 17 odsto.

U Hrvatskoj i Makedoniji poreska stopa na lijekove je pet odsto, u Sloveniji 9,5 dok je u Srbiji 10 odsto.

-Koliko je to veliko opterećenje za fondove pokazuje i podatak da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u prošloj godini, za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept. Takođe, troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva Federacije BiH u 2022.godini su iznosili više od 164 miliona maraka – navodi se u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Osim visoke stope PDV-a lijekovi u BiH su najskuplji u regionu i zbog činjenice da imaju najveću proadjnu maržu.

Međutim, roditelji se ipak žale da je najveći problem taj što je jako malo lijekova za djecu na A listi, koji su besplatni.

-Svi sirupi protiv kašlja se plaćaju, većina kapi za inhalacije, većina antibiotika i to oni najskuplji, svi probiotici, koji idu uz antibiotik. Kada odvedem dijete doktoru zbog prehlade i odem u apoteku, nikada te sve lijekove ne platim ispod 50KM, što je užasno. Bar bi lijekovi za djecu trebali biti besplatni. Baš mi je i pedijatrica rekla da je nevjerovatno koliko malo lijekova, koje propisuje, se nalaze na A listi – ispričala je jedna mama iz Banjaluke i dodala da kada god ima priliku da ode u Srbiju obavezno kupi i neke lijekove jer su i do tri puta jeftiniji nego u RS.

Pitali smo Udruženje pedijatara RS da li su nekada slali inicijativu Fondu zdravstvenog osiguranja RS da se određeni lijekovi za djecu, koji se jako često koriste, stave na A listu, ali nisu ništa odgovorili.