Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Na šta je neophodno obratiti pažnju prilikom planiranja trudnoće, šta je bitno tokom trudnoće, koju hranu i suplemente da koristite, kako da se relaksirate i na svijet donesete zdravu bebu i na kraju kako da prebrodite psihološke izazove nakon poroda, pitanja su na koja su stručnjaci iz klinike Medico-S dali odgovore na radionici za trudnice održanoj u Banjaluci.

Vesna Ćurić, ginekolog, istakla je da je preventiva uvijek važna te da je neophodno da žene imaju prave informacije, posebno u periodu kada planiraju trudnoću, ali i kada ostanu trudne.

„Ženama, prije nego što uđu u trudnoću, dajemo informacije koje su za njih važne, kako da se pripreme, koje preglede da urade, kako da koriguju ishranu i navike, šta da uzmu od vitamina i minerala da bi se tijelo adekvatno pripremilo za trudnoću. Kada se desi trudnoća važno je pravilno praćenje i kontrolisanje i adekvatno uključivanje određene terapije i  suplemenata može imati veliki uticaj“, istakla je Ćurić.

Dr Vesna Ćurić

Treba li trudnica da jede za dvoje? Odgovor je: „NE“.

Prvo pitanje koje svaka žena, koja ostane trudna, postavlja je: „Da li treba da jede za dvoje“. Doktorica Ćurić kaže da je odgovor na to pitanje negativan.

„Trudnica treba da jede kvalitetno i da u određenom periodu unosi nešto više kvalitetnijih namirnica. U prvom tromjesečju se javljaju mučnine, promjene u apetitu, ne može da se jede te se postavlja pitanje šta će se desiti sa bebom? Ništa. Žena ima zalihe i te zalihe beba troši. Priroda to nadoknađuje na svoj način. U drugom tromjesečju, kada počinje intenzivniji rast bebe, potrebno je nešto više kalorija, ali ne pretjerano već unošenje i onog što možda niste imali naviku da jedete ranije“, pojašnjava Ćurić.

U trećem tromjesečju, dodaje, kada beba počinje maksimalno da raste, poželjno je da trudnica unosi više kalorija.

Iz Medico-S navode da osnovna hrana trudnice treba da bude voće i povrće, iza toga žitarice, pa mlijeko i mliječni proizvodi, a na kraju slatkiši, masti i ulja.

„Meso je jako bitno jer sadrži proteine, da se dva-tri puta semično jede. Bitno je i da uzimate ribu, piletinu ili ćuretinu, možda i češće nego crveno meso. Mahunarke su bitne za pravilnu probavu, bar dva puta sedmično. Jaja ne pretjerano, dva puta sedmično. I naravno vodu“, objasnila je doktorica trudnicama koje su do posljednjeg mjesta ispunile salu u hotelu Jelena u Banjaluci.

Vitamini i minerali po savjetu ginekologa

Na radionici su trudnice mogle da saznaju zašto je važno da uzimaju određene suplemente prije i tokom trudnoće. Ćurić je objasnila da su suplementi dopune vitamina i minerala koji se preporučuju u trudnoći zato što su potrebe za njima tada mnogo veće, nego mimo tridnoće.

„Postoje određeni vitamini i minerali koji se trebaju dodatno uzimati jer je poznato da njihov nedostatak može izazvati probleme, prvenstveno u ranoj trudnoći kada može doći do spontanih pobačaja ili određenih anomalija. Tada je važno uzimanje folne kiseline. Nedostatak D vitamina može da utiče na razvoj kostiju i zglobova. Takođe su bitne omega tri kiseline, svi minerali, posebno željezo jer većina trudnica ima anemiju“, kazala je Ćurić.

Naglasila je da je jako bitno da trudnice sve suplemente uzimaju pod kontrolom svog ginekologa i da nije dobro da ih uzimaju na svoju ruku. „Nisu svi suplementi isti i nisu svi suplementi za sve trudnice potrebni. Mi prema zdravstvenom stanju procjenjujemo u kom trenutku treba ili ne određena suplemetacija. Naravno, vodimo računa da su svi ti suplementi odobreni od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Svjetske zdravstvene orgaizacije“, istakla je Ćurić.

Vježbe i relaksacija: Cilj je zdrava mama i beba

Fiziotarapeut Nada Raković je trudnicama govorila o važnosti pravilnog vježbanja kako bi period trudnoće i porod što lakše podnijele.

„To su u prvom redu vježbe za poboljšanje cirkulacije, zatim vježbe za povećanje mobilnosti pokreta kukova i karlice, vježbe jačanja mišića koji su bitni za porod, te kako da se trudnica relaksira u toku trudnoće, zatim na porođajnom stolu i kasnije poslije poroda“, kazala je Raković.

Fizioterapeut Nada Raković

Ona je istakla važnost vježbi disanja i kako naučiti trudnicu da diše tokom trudnoće i da dovede bebi što više kiseonika, kao i tokom poroda kako bi pomogla sebi i bebi da porod prođe što lakše. „Bebi je puno teže kod poroda, ona više trpi, a mi znamo da ćemo sve za svoju bebu uraditi i zato je bitno da trudnice nauče tehnike disanja i relaksacije mišića“, naglasila je Raković.

Cilj je, dodala je, zdrava mama i beba i na kraju uspješan oporavak. „U porodu postoji bol, mi to objasnimo, ali to je jedini pozitivan bol u životu. Ima li išta ljepše nego kada doneseš na svijet zdravu bebu“, naglasila je …

Trudnice su dobile i brošuru s svim neophodnim pojašnjenjima kako da poboljšaju cirkulaciju, mobilnost, elastičnost, muskulaturu, kako da se relaksiraju, koje vježbe disanja da rade.

Za one koje nisu bile u prilici da prisustvuju radionici Medico-S, detaljne savjete iz brošure imaćete priliku da pročitate i na portalu Moje dijete-časopis za roditelje.

Da li sam dobra mama?

Psiholog u Medico-S Sanja Lukač govorila je o psihološkom aspektu i promjenama u trudnoći i porodu, posebno u babinama jer se o tome malo priča, a sigurno da ima puno potrebe. Problemi sa kojima se porodilje sve više susreću su anksioznost, strah od nepoznatog, pa sve do postporođajnih depresija.

Posebno je naglasila važnost trećeg dana nakon poroda kada dolazi do promjena i kod mame i kod bebe. „Tada se postavljaju pitanja: Da li sam dobra mama, da li je ovo za mene, da li umijem da brinem o svojoj bebi?“, kazala je Lukač i dodala da je veoma bitno prebroditi taj period kao i preiod nakon toga kada slijedi postporođajna tuga. Sve je to, dodala je, normalno i nije bolest te je važno imati podršku porodice.

„Zatim slijedi povećanje emocionalne stabilnosti i sve spontano prolazi“, poručila je.

Psiholog Sanja Lukač

Strah od nepoznatog je prisutan i treba ga razbiti

„Medico-S od postojanja organizuje povremeno radionice na kojima govorimo o svemu što se dešava i prije i u toku trudnoće, a ova radionica je malo različita jer smo posvetili pažnju i psiho-fizičkoj pripremi. Strah kod žena postoji, od momenta kada planiraju trudnoću, pa kada ostanu trudne, pa kad se porode. Taj strah od nepoznatog je korisno razbiti, a to možemo ako žene dobiju prave informacije“, kazala je doktorica Ćurić.

Trudnicama koje se plaše, poručuje, da jedan veći dio svega odradi priroda. „Priroda nas pripremi i instinkt u nama proradi, ali mi pomažemo trudnicama u drugom dijelu, a to je kako da se ponašaju u određenom dobu trudnoće. Otvoreni smo za sve trudnice, nevezano da li dolaze na kontrole u Medico-S. Naše radionice nisu ograničene, besplatne su i svi koji imaju potrebu da saznaju sve što ih zanima uvijek su dobrodošli“, poručila je Ćurić.

Vakcinacija

Epidemiolog Janja Bojanić iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske govorila je o vakcinama i značaju imunizacije i vakcinacije. Trudnicama je predstavila kalendar vakcinacije.