Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

BANJALUKA – Tek što su iz Gradske uprave Banjaluka najavili povećanje subvencija roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće, pojedini vlasnici ovih predškolskih ustanova najavili su drastično povećanje cijena.

Psiholozi odgovaraju na vaša pitanja

Među prvima je ujedno i najveći, vrtić „Zvjezdica“ koji je jutros roditelje obavijestio da podižu cijenu za čak 30 odsto.

Preciznije, za jedno dijete boravak poskupljuje sa 350 na 450 KM, odnosno za 100 maraka, a za dvoje djece za čak 180 maraka. Tačnije do sada su ti roditelji plaćali 620 a sad će 800 KM.

Cjenovnik stupa na snagu 1. jula, pa se traži potpisivanje aneksa ugovora ili ispisivanje djeteta.

U obavještenju navode da je deficit nastavnog kadra sve veći, da je vaspitače gotovo nemoguće pronaći te da imaju veliki kadrovski deficit, pa su odlučili da im povećaju platu kako ih preostale vaspitačice ne bi napustile.

„Ustanova trenutno ne raspolaže sa dovoljnim brojem diplomiranih vaspitača kako bi formirala jasličke grupe od nove predškolske godine. Bilježi se i porast broja vaspitača koji odlaze iz države, bolovanja kao i prelazak u državne organe zbog kraćeg radnog vremena. Nemamo drugog rješenja nego pokušati platiti te ljude više, obezbijediti im bolje uslove za rad, kako bi ostali raditi u našoj firmi, državi i brinuli o našoj djeci“, pravdaju se oni.

Tvrde da su prinuđeni na povećanje te da su u suprotnom primorani da stave ključ u bravu u pojedine objekte.

„Pružićemo priliku roditeljima koji mogu da plate i koji imaju potrebu za vrtićem ostanak u istom, tako da potpišu Aneks o povećanju cijene do 15. juna i onima koji to nisu u mogućnosti dovoljno vremena, trideset dana, da pronađu neku alternativu za smještaj njihovih mališana“, poručuju iz „Zvjezdice“.

Po dobijanju ove informacije roditelji su uglavnom ostali zatečeni. Viber grupa u kojoj ih ima skoro 1.400, a koja je formirana kako bi se zajedno borili za bolje uslove i izjednačavanje prava sa djecom iz javnih vrtića, puna je negativnih komentara.

„Ovo je bruka i sramota. Vrtiće ćemo na kraju plaćati kao suvo zlato. Na ovaj način očigledno idu da naprave trijažu  i ugase srednji stalež,ili imaš da platiš ili ne radiš i čuvaš dijete. Do kraja godine vrtić za dvoje djece će biti 1000km. Bruka i sramota. Očigledno privatne ustanove nemaju nikakve kontrole i mogu da se bahate kako oni žele i da određuju cijene onako kako oni smatraju da treba“, napisao je jedan od roditelja.

Drugi roditelj krivca prepoznaje u državi, u kojoj se prema njegovoj ocjeni pronatalitetna politika svodi samo na običnu priču.

„Ovo je sramota svih sramota, da država i lokalna samouprava ne intervenišu u ovoj situaciji a puna su im usta pronatalitetnih politika. Bitno je da su sve teme poput rezolucije, Rusije, Ukrajine, Palestine važnije od onih koje život znače“, poručio je on.

Inače finansijski podaci pokazuju da je ova privatna predškolska ustanova u prošloj godini imala prihode od preko tri miliona maraka i dobit veću od 230.000 KM.

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković je prije samo nekoliko dana najavio mogućnost da se subvencije sa sadašnjih 60 povećaju na 100 maraka po djetetu.

Roditelji smatraju da su se našli u začaranom krugu gdje efekat od subvencija ne vide, jer je njihovo uvođenje za sobom povuklo i poskupljenje u vrtićima.

Na najavu novog poskupljenja iz PU „Zvjezdica“ reagovao je i gradski menadžer Bojan Kresojević koji je poručio da je ovo poskupljenje neprihvatljivo, ocijenivši da je ovdje riječ o zloupotrebi subvencija.

„Grad je najavio povećanje subvencijama koje imaju za cilj poboljšanje položaja roditelja. Zbog toga je neprihvatljivo povećanje cijena koje nema utemeljenje u rastu troškova i nećemo dozvoliti “rat cijenama” između predškolskih ustanova preko leđa roditelja“, kazao je Kresojević.

On je pozvao upravu „Zvjezdice“ da povuče svoju odluku do pronalaska razumnog rješenja.

„Grad Banjaluka će iskoristiti raspoložive mehanizme da spriječi nekontrolisano povećanje cijena, a sa predstavnicima pomenute ustanove će biti organizovan sastanak“, naveo je on.

 

Najveći privatni vrtić u Banjaluci poskupljuje za 100 KM