Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

BANJALUKA – Najviše porodilja u Republici Srpskoj je u dobi između 19 i 29 godina, a procenat maloljetničkih trudnoća je ispod jedan odsto, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske povodom Svjetskog dana seksualne i reproduktivne svijesti.

informišem trudnice o njihovim pravima

Specijalista socijalne medicine u Institutu Slađana Šiljak rekla je da se procenat maloljetničkih porođaja posljednjih godina kreće ispod jedan odsto, te je navela podatak iz 2022. kada ih je bilo 0,34 odsto.

Šiljak je dodala da je najviše registrovanih prekida trudnoće u dobi od 29 do 38 godina, i to 51,68 odsto, a kod maloljetnica 0,58 odsto.

Prema podacima Insituta iz 2022. godine, u Republici Srpskoj je tada registrovano 8.137 porođaja, a 47,28 odsto porodilja imalo je od 19 do 29 godina.

Ona je navela da u ginekološkim službama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Republici Srpskoj oboljenja mokraćno polnog sistema čine 52,18 odsto, a tumori 5,20 odsto.

Najučestalije seksualno prenosive infekcije, kaže Šiljak, prenijete su polnim putem i uzrokovane hlamidijom, trihomonasom i herpes virusom, te je podsjetila na podatke iz 2022. godine kada su registrovana 82 slučaja polno prenosivih infekcija sa stopom incidencije 7,3 slučaja na 100.000 stanovnika.

Šiljak je istakla da su Strategijom za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj od 2019. do 2029. godine definisani ciljevi za poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

“U Republici Srpskoj se više od 20 godina u službama porodične medicine i ginekološkim službama domova zdravlja sprovode promotivno preventivne aktivnosti s ciljem ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, te se ženama od 25 do 60 godina savjetuju preventivni ginekološki pregledi uz uzimanje papa testa i rano otkrivanje rizika za pojavu karcinoma grlića materice”, pojasnila je Šiljak.

Ona je dodala da je za adolescentkinje, osim pregleda, značajno sprovesti savjetodavni rad o metodama sprečavanja neželjene trudnoće i suzbijanja rizika za prenos polnih zaraznih bolesti.

Prema njenim riječima, značajna mjera primarne prevencije i zaštite reproduktivnog zdravlja stanovništva je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa /HPV/ koja se u Republici Srpskoj kontinuirano sprovodi od 2023. godine za populacionu grupu od devet do 14 godina, i to besplatno.

“Vakcinacija je jedina mjera zaštite od seksualno prenosivih bolesti koje mogu predstavljati rizik za razvoj malignih oboljenja reproduktivnih organa, među kojima je HPV infekcija najčešća”, zaključila je Šiljak.

 

/SRNA/