Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Nestašica hrane za oboljele od rijetkih bolesti

U Republici Srpskoj već duže vrijeme u apotekama nema hrane Fantomalt (maltodekstrin) koju koriste osobe oboljele od rijetkih bolesti. 

Ovaj dodatak prehrani je početkom juna uvršten na A listu lijekova, koji se izdaju na recept osiguranim licima koja boluju od rijetkih bolesti, a čiji je status potvrđen od Centra za rijetke bolesti,

Da je nestašica ove dohrane, ispričala  je za portal Mojedijete.info Aleksandra B. majka četvoromjesečne bebe.

-Moja beba je rođena u 28. nedelji, te zbog slabijeg napredovanja i manjeg unosa mlijeka, subspecijalista za ishranu je preporučio da u mlijeko dodajemo Fantomalt kako bi povećali broj unesenih kalorija. Mjesečno nam trebaju otprilike dvije kutije i uvijek moramo da se snalazimo da nam neko kupuje u Srbiji. Nije nam problem platiti, platili bi svakako po punoj cijeni i ovdje, jer beba nema rijetku bolest, samo slabo napreduje, ali nam je problem što ovdje ne možemo kupiti – ispričala je Aleksandra.

Dodala je da beba ima četiri mjeseca, te da od rođenja koristi tu dohranu i da je ni tada nije bilo u apotekama u Republici Srpskoj.

-Nije mi jasno ako je nestašica, kao što imamo informacije, kako onda Srbija može da nabavi – pita se Aleksandra.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS objašnjavaju da se Fantomalt (maltodekstrin) nalazi na listi A lijekova, koji se izdaju na recept, od juna ove godine.

– Međutim, ova hrana je trenutno deficitarna na tržištu, ali kako se nalazi na listi lijekova koji se izdaju na recept, osigurana lica koja boluju od rijetkih bolesti, a čiji je status potvrđen od Centra za rijetke bolesti, imaju pravo na refundaciju troškova navedene hrane, bez obzira gdje je kupe – naglasili su u FZo RS.

Pojasnili su da, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kada se lijek nalazi na listi lijekova koja se izdaju na recept, a nije bio dostupan u zdravstvenoj ustanovi ili apoteci, sa kojom Fond ima ugovor, osigurana lica imaju pravo refundacije troškova.

-Uz zahtjev za refundaciju, u poslovnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, osigunarnici prilažu, uz medicinsku dokumantaciju, potvrdu apoteke da hrane nije bilo, maloprodajni račun i svoj žiro račun. Kako je riječ o trenutno deficitarnoj hrani, osigurano lice može da priloži i račun kupljenog maltodekstrina i drugih proizvođača, a o ovome smo obavijestili i predstavnike Centra za rijetke bolesti – naglasili su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Na Listu lijekova koji se izdaju na recept za oboljele od rijetkih bolesti, od juna su uvrštena  četiri nova lijeka, (feneterol, ipratropijum bromid, deflazakort tablete, perampanel tablete i acitretin kapsule) koji nisu registrovani u BiH, te su uvršteni na listu A1 lijekova koji se izdaju na recepta, a kako bi se i dalje omogućila refundacija troškova oboljelima od rijetkih bolesti koji koriste ove lijekove.

Pored lijekova, na listu A lijekova koji se izdaju na recept je za oboljele od rijetkih bolesti, čiji je status potvrđen u Centru za rijetke bolesti, uvrštena i hrana za posebne medicinske namjene (fantomalt, MCT ulje, L-carnitin Fresenius, Neocate Junior, Milupa GA 2, Glycosade).

Iz Fonda podsjećaju i da je u februaru ove godine, uvršeteno 12 lijekova na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, takođe za oboljele od rijetkih bolesti i pojedina druga teška oboljenja.

 

Najnovije objave

BANJALUKA – Banjalučki osnovci od petog do devetog razreda i naredne školske …

HUMANI PAPILOMA VIRUS (HPV) je široko rasprostranjen virus kod ljudi i uzročnik …

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrio je refundaciju punog iznosa prenatalnog testa …

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, danas je raspisao  javni konkurs …

BANJALUKA – Pomijena ljekara, odnosno porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa od ove …