Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Trudničko bolovanje otvara samo ginekolog u domu zdravlja

Uručena su prva rješenja korisnicima novčane podrške za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, na području grada Banjaluka. Rješenja se odnose na mlade, oboljele od dijabetesa tipa 1, od 18 do 26 godina i trudnice.

Finansiranje nabavke senzora uveliko će pomoći mladima i trudnicama oboljelim od dijabetesa tip 1 sa područja Banje Luke, jer im senzor daje život sa manje boli, ali i, što je možda i najvažnije, da imaju kontrolu nad ovom opakom i teškom bolesti.

Banjalučanka Katarina Simić kaže da im ova podrška mnogo znači, jer dnevno i do 10 puta ubodom iglice u prst, mjere nivo šećera u krvi.

– Taj senzor nam omogućava da kontiruirano mjerimo i imamo uvid u naše vrijednosti šećara u krvi. To nam neizmjerno znači. Olakšava nam život, školovanje, posao, privatni i društveni život – ističe Simićeva.

Roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 ističu da će nabavka senzora poboljšati kvalitet života, svih koji žive sa ovom bolesti.

Nabavka novih senzora predstavlja i veliku olakšicu za kućni budžet, poručuje gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Aparati koji na mjesečnom nivou mjere radovno visinu glukoze koštaju gotovo 300 KM. Ako uzmemo ti da se mjere dva različita šećera jedan je oko 65-60 evra , kada to sve presaverete mjesečno iznosi 300 KM – dodaje Stanivuković.

Iz Gradske uprave Banjaluka najavljuju da će uskoro podršku dobiti i oni koji su kao djeca oboljeli od dijabetesa tipa 1, bez starosnog ograničenja.

Senzori omogućavaju kontinuirano mjerenja šećera u krvi, te neprekidno i automatsko mjerenje i bilježenje glikemije tokom 24 sata, sedam dana u sedmici.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti napominju da je za ovaj vid podrške potrebno popuniti zahtjeva za dodjelu sredstava za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze putem Obrasca ODM1.

Uz Zahtjev za dodjelu novčanih sredstava prilaže se obavezna dokumentacija:

medicinska dokumentacija kojom se potvrđuje oboljenje (diabetes mellitus type 1):
-uvjerenje o prebivalištu,
-fotokopija tekućeg računa i
-fotokopija lične karte.