Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Trajna šminka usana, očiju i obrva postala je jako popularna, a neretko se dešava da žene tokom trudnoće i porođaja žele da je urade ili izvrše korekciju.

 

Kozmetički saloni uglavnom odbijaju trudnicama ili dojiljama da rade trajnu šminku, ali postoje kozmetičari, koji, da li zbog nedovoljne edukacije i iskustva, rado prihvataju i njima da rade ove tretmane.

-Htjela sam da radim trajnu šminku usana, ali ne bih da zakazujem dok se dobro ne raspitam da li smijem jer dojim bebu. Kozmetičarka mi je rekla da je potpuno bezbijedno i da je više puta radila, ali htjela sam da se raspitam ipak još. Posebno me brine što se daje anestezija u tri doze, bojim se da to ne naškodi bebi – ispričala je jedna Banjalučanka.

Vlasnica kozmetičkog salona “Kallos” iz Banjaluke Andrea Gajilović, master trajne šminke i kozmetolog, objašnjava da se trajna šminka u trudnoći  i periodu dojenje ne preporučuje iz više razloga.

kallos
Andrea Gajilović

-Iako su pigmenti sa kojima radim sastava koji nije štetan i zdravstveno je odobren, ipak je moj savjet da u tom periode sačekate sa ovakvim tretmanima i bilo kakvim tehnikama trajne šminke, jer  nijedna tehnika trajne šminke nije preporučljiva u trudnoći i periodu dojenja  – istakla je Andrea.

Naglasila je da je, usljed hormonskog disbalansa u trudnoći, koža osjetljivija i može doći do pojave krvarenja u toku rada i samim tim pigment nije moguće dobro unijeti u kožu pa ni rezultat neće biti dobar.

-Takođe zbog hormona velika je vjerovatnoća da zarasli rezultat neće biti baš dobar jer postoji mogućnost da koža ne prihvati pigment na nekim dijelovima i ravnomjerno. Anestetik koji se koristi u toku tretmana, se ne preporučuje da se daje trudnicama, zbog bebe jer znaju izazvati ubrzan rad srca – objasnila je Andrea.

Dodala je da je organizam  u trudnoći mnogo osjetljiviji nego inače pa je i povećana mogućnost od infekcije

-Takođe, zbog sklonosti oticanja u trudnoći pa čak i otoka lica, moguće je da obrve ne izgledaju isto kad trudnoća prođe. Velika je mogućnost da se ništa od ovoga neće desiti i da neće biti komplikacija , ali jednostavno ne treba raditi trajnu šminku u trudnoći i periodu dojenja, iz mjere predostrožnosti  – pojasnila je Andrea.

Porodilju, koja je željela da radi trajnu šminku usana je zanimalo i da li je opasna anestezija koja se daje tokom tretmana, pa smo pitali doktora Dejana Nikića, anesteziologa.

– Obzirom da se zahvat na usnama radi u lokalnoj anesteziji (uglavnom se koristi lokalni anestetik lidokain) to ne predstavlja kontraindikaciju za dojenje. To podrazumjeva da možete dojiti bebu nakon zahvata na usnama – objasnio je Nikić.