Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

U Bosni i Hercegovini zabilježen je jedan slučaj velikog kašlja ili hripavca i to u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Bakterija koja izaziva veliki kašalj potvrđena je kod novorođenčeta, koje je nažalost preminulo.

Dvoipomjesečna beba nije bila vakcinisana, a imala je i drugih zdravstvenih problema, piše Radiosarajevo.ba.

Nadležni kažu da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na vakcinaciju. U Hrvatskoj ima čak i epidemije velikog kašlja.

Prema tvrdnjama iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, do sada nije zabilježen ni jedan slučaj ili sumnja na Veliki kašalj ili pertusis, vrlo zarazno oboljenje respiratornog trakta. Ipak, preporučen je oprez svim zdravstvenim radnicima, roditeljima i radnicima u kolektivnom smještaju djece, piše RTVG.

Pertusis je bolest nevakcinisanog djeteta, kažu zdravstveni stručnjaci. U Dječijem dispanzeru Doma zdravlja Gradiška utvrdili su da ima priličan broj djece koja nisu primila vakcine protiv ove bolesti. Zbog toga pozivaju roditelje da djecu vakcinišu.

Inače, vakcinu protiv velikog kašlja na našem području djeca dobijaju unazad nekoliko decenija. Zdravstveni stručnjaci ističu da se radi o veoma teškom oboljenju sa mogućim brojnim komplikacijama. Ishod može biti i fatalan. Bolest se prenosi kapljičnim putem. Izaziva upalu respiratornog trakta, u početku gornjeg dijela, poslije se spušta sve do alveola pluća, pa je jedna od prvih komplikacija, upravo, upala pluća.

Obzirom da je uzročnik ove infekcije bakterija, u liječenju se prioritetno koristi antibiotik. Inkubacija traje 14 dana, a dijete je od obolijevanja zarazno oko tri sedmice.