Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Edukacija o značaju pravilnog održavanja oralne higijene podrazumjeva usvajanje najbolje tehnike pranja zuba. Glavni cilj četkanja zuba je uklanjanje dentalnog plaka. Pranje zuba na adekvatan način već dugo vremena je jedan od osnovnih elemenata programa usmjerenog ka prevenciji oboljenja usta i zuba.

oralna higijena
Kako pravilno prati zube djeci

Kada postavite pitanje svim mamama šta biste uradili za zdravlje svoje djece, apsolutno svaka mama odgovara isto, a to je da bi sve učinila. Moje sljedeće pitanje glasi, zašto onda ne perete zube vašoj maloj djeci? Odgovori su zapravo izgovori!

Dijete sve do 6-7 godine nema dovoljno  razvijene manuelne sposobnosti da samo, kvalitetno opere zube, zato to mora uraditi roditelj uz puštanje djetetu da i ono učestvuje. Do 8. godine nadgledati dijete dok pere svoje zube.

NE želim da generalizujem, ali praksa pokazuje da se nedovoljno peru zubi male djece.

Zube nije dovoljno prati već se moraju dobro oprati sve površine!

 Zdrav osmjeh počinje od djetinstva! Zdravlje se stvara u porodici. Cijela porodica mora da brine o oralnom zdravlju!         

 Prije nego što  se kod bebe pojavi prvi zubi, potrebno je čistiti desni vlažnom gazom ili mekom silikonskom četkicom za prste, što će pomoći da se obrišu bakterije sa desni i stvori zdravo okruženje za rast zuba.

Kada se pojavi prvi zub, koristite mekanu silikonsku četkicu za prste ili malu četkicu za zube za bebe sa mekim vlaknima.

Kada je riječ o tome koje zubne paste malo dijete smije koristiti,  ne postoji univerzalni prijedlog za svu djecu, već se mora raditi individualna procena kod stomatologa.

Ako dijete uzrasta do 3 godine već ima karijes, to je alarm najvišeg stepena.

Za dijete, visokog karijes rizika,  potrebno je korišenje zubnih pasta 1000 ppm, ali u strogo određenim količinama.

– djeca do 2. godine u vidu tračice(zrno pirinča, razmaza);

-od 2.-6. godine u veličini zrna graška;

-preko 6. godine kao i za odrasle sa preko 1450 ppm.

 

Kod djeteta sa karijesom na mliječnim zubima potrebno je da se:

  1. Preduzmu mjere za uklanjanje postojećih individualnih faktora. Kontrolisanje sprovođenja oralne higijene (pravilan odabir zubne paste) , kontrola kariogenih bakterija, regulisanje ishrane
  2. Zaliju svi preostali bočni mliječni zubi
  3. Kontrolni pregledi na 3 mjeseca

Zubne paste namenjene odraslima ne preporučuju se kod male djece, jer prvo imaju veće količine fluora (uglavnom oko 1450 ppm), pa bi morale da se koriste sa strogim uputstvom da se nanosi do 6 godine količina maksimalno u vidu zrna graška. U suprotnom, kod gutanja paste može da dođe do pojave fluoroze (šareni zubi) na stalnim zubima.   Drugi razlog je da  zubne paste za odrasle imaju čvršće čestice u sebi pa su abrazivnije, i postoji opasnost da se oštete zubnu gleđ mliječnih zuba koja je slabija i tanja nego kod stalnih zuba.

Promocija zdravlja je sveobuhvatni proces koji ne daje brze i kratkotrajne efekte, već se najbolji rezultati mogu očekivati kroz duži period ulaganja uz esplicitno prepoznavanje socijalnih, ekonomskih i determinanti zdravlja i spremnost vlade i resornog ministarstva da se posveti tim pitanjima uz podršku multidisciplinarnog tima koji predlaže mjere. Poseban izazov je održati već postignute uspjehe i rezultate i planirati dostizanje novih realističnih ciljeva u aktuelnim društvenim okolnostima.