Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

BANJALUKA – U nekoliko gradova BiH, od Mostara do Banjaluke, danas u 16 časova održaće se protesti protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama.

femicid
Foto: Pixabay

Nije slučajno što su protresti zakazani baš za 11. oktobar, a simbolika je dvojaka: i sjećanje na jezive zločine i poruka nade.

Proteste organizuju nevladine organizacije udružene u “Žensku mrežu”, a jedna od organizatorki skupa, Amela Bašić Tomić, koordinatorka Sigurne kuće u Banjaluci, podsjeća da je 11. avgusta u Gradačcu brutalno ubijena Nizama Hećimović.

„Imali smo u BiH još jedan slučaj femicida, koji je počinjen 11. u mjesecu i zato ovaj datum za nas ima potresnu simboliku“, kaže Amela Bašić Tomić za Srpskainfo.

Uz podsjećanje na žrtve dugogodišnjeg porodičnog nasilja, koje je završilo ubistvom žene, aktivistkinje Fondacija “Udruženih žena” Banjaluka i “Lara” Bijeljina, kao i njihove saborkinje iz drugih NVO i Sigurnih kuća, imaju i poruku nade i ohrabrenja.

„Drugi bitan razlog što ćemo protestovati baš danas, na Međunarodni dan djevojčica, jeste što želimo poslati poruku da se moramo svi dići na noge, kako bismo stvorili uslove da naše djevojčice sutra žive dostojanstveno, slobodno i bez nasilja, u boljem, sigurnijem i pravednijem društvu nego što je ovo danas“, poručuju aktivistkinje.

Međunarodni dan djevojčica, prvobitno nazvan Svjetski dan ženskog djeteta, je relativno nov “praznik”.

Ustanovile su ga Ujedinjene nacije 2011. godine, s ciljem da se podstakne stvaranje boljeg života za mlade djevojke, kako bi one dobile priliku da postignu svoj puni potencijal.

Ovo je dan kada se svuda u svijetu skreće pažnja na još uvijek gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi širom planete. Srpskainfo