Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

DOBOJ – U Doboju su potvrđeni prvi slučajevi malih boginja – morbila kod dva djeteta koja nisu vakcinisana, rekao je Srni direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković.

Marković je rekao da sumnja postoji da je morbilima zaraženo još jedno nevakcinisano dijete, te pozvao roditelje da pristupe imunizaciju djece ako to do sada nisu uradili.

“Ukoliko imate bilo kakve tegobe koje bi ukazale na male boginje molimo vas da telefonski obavijestite porodičnoga ljekara/pedijatra, kako biste dobili adekvatan tretman, a ostali pacijenti i zdravstveni radnici bili prirpemljeni i zaštićeni”, poručio je Marković.

On je ponovio da su morbili trenutno registrovani kod isključivo nevakcinisane djece i apelovao da se roditelji koji do sada nisu vakcinisali svoju djecu jave u Dom zdravlja bez zakazivanja termina, svaki radni dan.

Juče su, prije ovih najnovijih slučajeva, u Republici Srpskoj prijavljena 93 slučaja oboljelih od morbila, od kojih najviše u Bijeljini 65, te u Banjaluci 16.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske, u Ugljeviku su prijavljena tri slučaja, u Istočnom Sarajevu i Palama po dva, a u Laktašima, Prnjavoru, Kotor Varošu, Istočnoj Ilidži, Mrkonjić Gradu i Prnjavoru po jedan.

Najveći broj oboljelih je dobi od jedne do četiri godine, čak 40 mališana. Među oboljelima su tri bebe mlađe od godinu dana, ali i 25 djece od pet do devet godina, te 11 starijih od 30 godina.

Na području Bijeljine epidemija morbila proglašena je početkom februara, dok je Dom zdravlja Banjaluka prijavio epidemiju 8. marta.

Svjetska zdravstvena organizacija je polovinom februara upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo veoma visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ukoliko ne budu preduzete hitne preventivne mjere. Morbile su visoko zarazna bolest i u slučaju izloženosti ovom virusu obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih lica.

Virus morbila je aktivan u vazduhu ili na zaraženoj površini do dva časa nakon izlaganja nevakcinisanog lica virusu.