Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Da li je vaša beba bolesna ili joj samo niču zubići? Veoma često pitanje, a odgovori se nagađaju. Dragi roditelji, hajde da naučimo kako se beba ponaša kada joj niču zubići, a kako kad je bolesna!

 

Piše: Samardžija dr Jovana Hrisa, specijalista dječije i preventivne stomatologije

Nicanje prvog mliječnog zubića kreće od četvrtog do sedmog mjeseca života, ali može da se pojavi i ranije, ili kasnije od ovog perida. Što je individualno od djeteta do djeteta.

nicanje mlijecnih zubica
Tabela nicanja mlijecnih zubica

 

Najčešći simptomi nicanja zuba kod beba su:

 

  • Uznemirenost
  • Povećana salivacija (balavljenje)
  • Smanjen apetit
  • Lošiji san
  • Povišena temperatura (ali nikada ne prelazi 38)
  • Rjeđe stolice (nikako proliv)
  • Osip oko usta

 

Pojačano lučenje pljuvačke –salivacija može da izazove osip oko usana i to može da bude pogodno mjesto za infekcije. Preporučuje se nanošenje neutralnih krema na priridnoj bazi.

Ako se bebi usljed uznemirenosti i plača pojavi temperatura (nikada viša od 38 0C) i češće i rjeđe stolice (nikako prolivi), kod ovih simptoma potrebno je biti oprezan. Bolje je da se ne povezuju sa nicanjem zuba i da pedijatar  bude taj koji će isključiti ozbiljnija oboljenja, pošto kašnjenje u dijagnozi može biti opasno. Isto važi i kod izražene uznemirenosti djeteta.

nicanje zuba

 

Svi ostali simptomi poput grčeva, sekreta iz nosa, osipa po tijelu i sl. ne treba povezivati sa nicanjem zuba i tako odlagati pregled kod pedijatra! Veliki broj stručnjaka se suprotstavlja trendu ublažavanja uznemirenosti i plača djeteta sa različitim medikamentima što industrija sve više podstiče.

Različiti gelovi za smanjenje osetljivosti desni su ustvari anestetici tipa lidokaina ili benzokaina koje nije preporučljivo aplikovati sasvim maloj deci posebno u dužem periodu(a to znači nekoliko dana više puta dnevno). Američka agencija za hranu i lekove FDA  je izdala posljednjih godina preporuku da se izbjegava lidokain kod beba, jer je utvrdila da je prisutnost viskoznog lidokaina u dvopostotnoj otopini povezana sa 22 nuspojave.

Iako je nicanje zuba često teško iskustvo i za roditelje i za djecu treba razumno da se odabere sredstvo za smanjenje tegobe tokom ovog procesa.

Istraživanje stučnjaka iz Velike Britanije uključilo je 14 proizvoda za smanjivanje boli tokom nicanja zuba koji imaju licencu regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) za komercijalnu prodaju u V. Britaniji.

Rezultati su otkrili da 2 proizvoda sadrže saharozu koja bi mogla uzrokovati karijes na tek izniklim mliječnim zubima.

Šest proizvoda je sadrži alkohol koji ima brojne potencijalne nuspojave, uključujući  oštećenje motoričkog razvoja. Ostali proizvodi sadrže lidokain u koncentaciji 1 i manje.

Ukoliko se odlučite da ipak koristite sredstva za snižavanja tegoba kod bolnog nicanja, obavezno savjet sa specijalistom dječije stomatologije ili pedijatrom uz detaljan pregled sastvojaka u proizvodu.

Probleme pri nicanju zuba treba jednostavno prihvatiti kao normalnu pojavu neophodnu u procesu sazrijevanja djeteta.

Savjeti kako pomoći bebi tokom perioda nicanja zuba:

-više nježnosti,

– nježno masiranje desni čistim kažiprstom (lagani pritisak na desni),

– hladne (ali ne i zamrznute) namirnice ili predmeti na mjestu nicanja zuba sasvim će efikasno djelovati,

– hladne igračkice za žvakanje (glodalice) takođe pomažu.

Jedan važan podsjetnik za sve roditelje.

 U toku prve godine života (najbolje oko prvog rodjendana) odvedite vaše dijete kod dječijeg stomatologa!

Tokom prve posjete stomatolog će:

-vas informisati o razvoju denticije kod djece i eventualnim problemima tokom

nicanja zuba,

-obučiti o načinima pravilnog održavanja oralne higijene i o pravilnoj

ishrani djece,

-informisati o dinamici budućih stomatoloških pregleda.

 

Samardžija dr Jovana Hrisa, specijalista dječije i preventivne stomatologije

10 godina kliničkog iskustva