Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Boravak u velikom broju privatnih vrtića u Banjaluci ponovo je poskupio ove godine, što je naljutilo roditelje, koji kažu da im se više i ne isplati raditi, jer za dvoje djece moraju da plate više od 600KM.

Kako najlakse djetetu olaksati polazak u vrtic

Oko 2.000 mališana iz Banjaluke ne može da se upiše u državne vrtiće, zbog čega roditelji moraju da ih upisuju u privatne.

Često poskupljenje zadnjih dvije godine, roditeljima je postalo ogroman teret. Ljuti su i na vlasnike vrtića jer misle da zbog ogromnog nedostatka mjesta u državnim vrtićima mogu da ucjenjuju roditelje visokim cijenama, ali i na nadležne koji ne grade vrtiće, kako bi sva djeca imala mjesta u javnim predškolskim utanovama. Primjera radi, u državnim vrtićima u Banjaluci, roditelji za jedno dijete plaćaju 165KM, a za dvoje 280, što je više nego duplo jeftinije u odnosu na privatne vrtiće.

-Dvoje djece mi ide u privatni vrtić i jako smo razočarani činjenicom da bez obzira na to što je vrtić od 1.novembra prošle godine, po djetetu digao cijenu za 40KM, cijenu će od 1.februara ove godine podići za još 30KM što je 70KM u 3 mjeseca. Na dva djeteta,  140KM. Sada ću plaćati 620KM za dvoje djece, dok za jedno vrtić košta 350KM.  Svi smo svjesni kakvo je vrijeme, porast minimalca i slično, ali to je treće podizanje cijene u godinu dana kada nam je odobrena subvencija.  Inflacija  utiče na sve i sigurna sam da poslodavci ne dižu plate 3 puta u jednoj godini – istakla je Banjalučanka čija djeca idu u jedna privatni vrtić u Banjaluci.

U problem su i roditelji čija djeca idu u privatne produžene boravke, jer  u Banjaluci  u pojedinim školama nema dovoljno mjesta.

-Imamo dva dječaka, starijeg od 6 godina i mlađeg koji ima 1,5 godinu. Stariji je učenik prvog razreda, ali s obzirom da u školi nema produženi boravak, ide u produženi u vrtić  gdje i mlađi sin. U našem vrtiću je opet najavljeno poskupljenje, i to od 1.februara. Do sada smo plaćali za oba sina 520 KM (uračunat je i popust jer su u istoj ustanovi), a od februara ćemo da plaćamo 580 KM. Stariji sin nema mogućnost boravka u produženom boravku svoje škole, jer ga nemaju,a mlađi nije primljen u državni vrtić, tako da je jedina opcija ćuti i plaćaj – ispričala je Banjalučanka Tanja M.

Kao razlog ovog poskupljenja, vlasnici privatnih vrtića navode povećanje minimalca u Republici Srpskoj.

-Ako je istina da vaspitačice u privatnim vrtićima rade za minimalac, onda je to strašno. Isti posao obavljaju kao i tete u državnom,koje imaju puno veće plate. Plus neke grupe u privatnim su veoma pretrpane. Prošle godine je grupa od mog sina (predškolci) brojala njih 35, na dvije tete – dodala je Tanja.

Inače subvencije Grada Banjaluka za vrtiće nisu isplaćene već dva mjeseca jer nije usvojen rebalans budžeta.

Poslali smo upit i Gradskoj upravi Banjaluka, da čujemo da li imaju plan rješavanja gužvi u državnim vrtićima ili povećanje subvencija za privatne, ali odgovor nismo dobili.