Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Roditelji pitaju:

Dijete ima tri godine, priča, veliki fond riječi koristi, sklapa rečenice, ali me zanima da li je potrebno raditi određene vježbe glasovnog aparata da bi došlo do izgovaranja određenih glasova koje dijete još uvijek ne umije?

Odgovara Ivana Vanja Kostić, logoped u "Logomedu"

Ivana Vanja Kostic, logoped

Poštovana, u periodu od tri godine mnogo je važnije da je komunikacija razvijena kod deteta, da se koristi rečenica. Iako postoje utvrđene norme koje glasove dete treba u tom uzrastu da izgovara rano je za vežbe artikulacije, izuzev ako je govor teško razumljiv za okolinu, ali čak i ako je to u pitanju (znači da dete niko ne razume ili jako teško razume osim ukućana), vežbe za pravilan izgovor moraju biti stručno vođene od strane logopeda, jer se može desiti da vi u kućnim uslovima radite glas za koje dete nije spremno zato što postoji redosled i pravila koji se glas kada radi i izaziva. Znači ne brinite osim ako je govor deteta nerazumljiv. Ono što sveukupno pomaže to su tzv.vežbe oralne praksije (organa koji učestvuju u govoru jezika, usana), a one su jednostavne – jezik gore, dole, napravi usne kao za poljubac itd.

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.