Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

BANJALUKA – Imam tri male bebe koje su jako prehladjene i pedijatrica nam je propisala samo rastvor ventolin za inhaliranje. Više od 20 apoteka sam nazvala i nigdje nisu imali ovaj lijek. Ne znam šta da radim, u panici sam.

Ovim riječima portalu “Moje dijete” obratila se mama tri bebe iz Banjaluke, koja je samo jedna od mnogobrojnih roditelja koji poslednjih nekoliko sedmica bezuspješno pokušavaju doći do ovog lijeka. Mnogi od njih zbog toga putem društvenih mreža ili poznanika traže ovaj lijek, kako bi pomogli svojim mališanima.

– Sinoć me zvala koleginica i zamolila da joj dam ventolin ako nam je ostalo, jer je prije dvije sedmice moj sin ga koristio tokom inhalacija kada je imao upalu pluća. Taj lijek kada se otvori smije da se upotrebljava samo 28 dana, tako da je i to dodatna otežavajuća okolnost – rekla je Dragana K. za portal “Moje dijete”, koja ističe da je ogromna gužva u ambulantama, jer je trenutno veliki broj djece koji imaju problema sa respiratornim infekcijama i virusima, te upalom pluća.

Kontaktirali smo danas nekoliko apoteka u Banjaluci, gdje su potvrdili da nemaju rastvor ventolin, ali da nemaju ni lijek spalmotil, koji pedijatri propisuju kao zamjenski lijek.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštili su da bi rastvor ventolin u apoteke trebao stići u februaru, dok je spalmotil uvezen u Bosnu i Hercegovinu i ubrzo bi trebao biti dostupan pacijentima.