Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Spašeni blizanci i mama kojoj su bila otkazala pluća

Zahvaljajući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama medicinskih radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i opremljenosti ove ustanove spasena su tri života – majka i njeni blizanci, poručili su iz ove zdravstvene ustanove.
Tridesetogodišnja Dragana Vučković iz Banjaluke, koja je uspješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća, na svijet je donijela blizance – Unu i Željka u 32. nedjelji trudnoće.

spašena trudnica

Vukovićeva je rekla novinarima da je zahvalna na svemu kompletnom medicinskom timu UKC-a. “Svi su vodili računa o meni. Sad je sve dobro, samo da bebe budu dobre i da što prije, nakon svega, idemo kući”, rekla je Vučkovićeva.

Generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ponosan što se u UKC-u primjenjuje vrhunska medicina, sa najnovijim aparatima, odličnim stručnjacima i dobrom organizacijom.

On je dodao da je dokaz tome da su sa skupocjenim aparatom “vještačka pluća” spaseni majka i dvije bebe.

Đajić je naveo da će UKC nastaviti sa ulaganjem i kupovinom opreme i obučavanjem zdravstvenih radnika s ciljem poboljšanja zdravlja i zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Vesna Ećim Zlojutro rekla je da ova klinika raspolaže sa savremenim aparatima kada je riječ o dijagnostici u toku trudnoće.

Ona je podsjetila da je majka primljena u Kliniku 22. marta u 20. nedjelji blizanačke trudnoće, koja je inače visokorizična, te dodala da su u njenom liječenju multidisciplinarnim pristupom pored ginekologa bili uključeni infektolozi, pulmolozi, pedijatri.

“Kad je pacijentkinja bila vitalno ugrožena, zahvaljujući kolegama sa Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane prvo je spasen njen život, a onda urađen carski rez u 31. nedjelji, kada je majka bila potpuno zdrava”, navela je Zlojutro.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Peđa Kovačević rekao je da trudnica usljed teškog otkazivanja pluća hitno zbrinuta i da je u životu bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti njenog opšteg stanja priključena na “vještačka pluća”.

On je naglasio da su u medicinskoj literaturi izuzetno rijetko opisani ovakvi slučajevi.

“Zrelost zdravstvenog sistema Republike Srpske upravo to i pokazuje da smo sazreli i da smo u korak sa vremenom i drugim zemljama koje su mnogo razvijenije i bogatije. Uspjeli smo da napravimo vrlo bitnu stvar u medicini, a to je multidisciplinarnost, da smo svi oko jednog pacijenta”, naveo je Kovačević.


On je naglasio da se venovenski ECMO /”vještačka pluća”/ na UKC radi od 2017. godine, te da na Balkanu postoje samo dva centra koja rade ovu vrstu procedure – u UKC Republike Srpske i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

LJiljana Solomun sa Klinike za dječije bolesti rekla je da su bebe pri rođenju dobile visoke ocjene, te da će nakon svih pretraga, u utorak sa majkom otići kući.

“Ovaj slučaj kod mame Vučković je stvarno za svjetsku literaturu”

Izvor: Srna

Najnovije objave

BANJALUKA – Banjalučki osnovci od petog do devetog razreda i naredne školske …

HUMANI PAPILOMA VIRUS (HPV) je široko rasprostranjen virus kod ljudi i uzročnik …

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrio je refundaciju punog iznosa prenatalnog testa …

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, danas je raspisao  javni konkurs …

BANJALUKA – Pomijena ljekara, odnosno porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa od ove …