Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Veliki broj trudnica, tužio je Fond zdravstvenog osiguranja RS zbog odbijanja refundacije prenatalnih testova jer nisu ispunile propisane uslove. Sve one su odbijene ili zbog preporuke koju je napisao ginekolog iz privatne zdravstvene ustanove ili im je preporuka napisana nakon urađenog testa, jer u trenutku kada su radile test, nije postojala mogućnost refundacije.

prenatalni testovi

Advokati koji zastupaju trudnice, kažu da su stigle i prve sudske presude, na osnovu kojih Fond treba ponovo da odluči o zahtjevima trudnica.

-Okružni sud je svojom presudom pravosnažno poništio rješenje Fonda, pa je potvrdio da pozivanje na nepoštivanje načina ostvarivanja prava na NIPT‑i nije dovoljan razlog za odbijanje refundacije. Okružni sud se poziva na Ustavom zajamčeno pravo trudnica na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda, te potvrđuje da se prilikom odlučivanja o refundaciji mora cijeniti medicinska opravdanost korištenja zdravstvene zaštite. Trenutno je sud presudio u jednom slučaju trudnice da Fond nepravilno postupa, te je zahtjev za refundaciju  vraćen Fondu na ponovni postupak kako bi ispravio grešku – objasnila je za portal Mojedijete.info advokat Dragana Stanković, koja trenuto zastupa veliki broj trudnica koje su tužile Fond zbog odbijanja troškova refundacije prenatalnih testova.

Dodala je da su trudnici, iz ovog sudskog postupka, na UKC- u predočeni rizici klasične metode testiranja, te je i upoznata sa prednostima NIPT‑ija.

-Fond je sve to zanemario, te se uopšte nije ni upuštao u pitanje medicinske opravdanosti, pa je Okružni sud ovom presudom to sankcionisao. Fond sada treba ponovo da odluči o zahtjevu te trudnice – istakla je Stankovićeva.

 

U advokatskoj kancelariji Dragan Stanišić ističu da i oni imaju jednu sudsku presudu na osnovu tužbe zbog ogbijanja refundacije troškova prenatalnh testova.

-U postupku imamo još nekoliko takvih tužbi, a trenutno je jedna, presudom suda, vraćena Fondu na ponovno odlučivanje. Presudom se navodi da su povređena prava trudnice i da se mora vratiti na ponovno odlučivanje, sa uvažavanjem stave suda. U ovom slučaju Fond je odbio refundaciju jer je trudnica imala preporuku od ginekologa iz privatne zdravstvene ustanove – objasnila je Tanja Subotić Došen, saradnik advokatske kancelarije Dragan Stanišić.

Advokat Dragana Stanković je objasnila da je Fond Programom prvobitno, 2023. godine, bio predvidio da se pravo na NIPT‑i ostvaruje tako što trudnica dobija uputnicu nadležnog ginekologa, pa taj test preduzima na UKC‑u RS.

-UKC RS, međutim, nije okončao nabavku tih testova, i trudnice su NIPT‑i preduzimale u privatnim ustanovama. Zbog toga je Fond dopunama Programa iz 2024. godine predvidio da će refundirati trudnicama troškove NIPT‑ija, što je objavljeno i u medijima, međutim, refundacija je uslovljena time da je trudnica imala uputnicu ginekologa iz ustanove sa kojom Fond ima zaključen ugovor (tzv. “ugovorna ustanova”), ali to nije bio način kakav je ranije propisan Programom za korištenje NIPT‑ija – rekla je Stankovićeva.

Dodala je da je dosta trudnica je uradilo NIPT‑i u privatnim zdravstvenim ustanovama jer na UKC‑u RS to nije bilo moguće, i to na osnovu preporuka svojih ginekologa, koji nisu iz “ugovornih ustanova”, a Programom i nije bilo propisano da ginekolog koji daje preporuku mora biti iz takve ustanove.

-Te trudnice sada, ni krive ni dužne, ne uspijevaju da refundiraju troškove NIPT‑ija, zbog jednog novog, a moglo bi se reći i praktično retroaktivnog uslova – naglasila je Stankovićeva.