26/10/2020

Moje Dijete

Časopis za roditelje

Trudnice i porodilje ne plaćaju participaciju

Trudnice i porodilje, godinu dana nakon porođaja, odnosno 18 mjeseci ako su rodile blizance ili trece i svako naredno dijete, ne plaćaju nikakvu participaciju u domovima zdravlja niti bolnicama. Osim toga, uvijek im se ovjeri knjižica, bez obzira na uplaćen doprinos. Dakle, FZO RS snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i za vrijeme materinstva.
Dešavalo se, u manjim opštinama, da se trudnicama naplaćuje pregled kod ginekologa, u domu zdravlja. Ne dozvolite da vam bilo šta naplate, recite da znate svoja prava.

Osim toga, potpuno besplatno možete ići i kod stomatologa, u trudnoći i godinu dana nakon porođaja, naravno, onima koji rade u okviru doma zdravlja. Odlazak kod stomatologa je veoma bitan tokom trudnoće, a može se primiti i anestezija, bez ikakvih problema. Takođe, kod planiranja trudnoće, žene koje moraju da rade razne nalaze, jer imaju problem da zatrudne, takođe ništa ne plaćaju. Rade se razni hormoni i brisevi, koji su inače, jako skupi i kada se plaća samo participacija, a žene koje ih rade u cilju planiranja trudnoće, ih ne plaćaju nikako. Samo trebaju otići kod svog porodičnog ljekara, sa svim nalazima, koje će im napisati ginekolog šta sve trebaju uraditi, a porodični ljekar će im napisati uputnice.

Društvene mreže