Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

U Bistrici, nedaleko od Banjaluke, otvoren je poligon sa vještačkom ski stazom, gdje djeca, ali i roditelji mogu da uče skijanje.

Ski poligon, prvi u BiH ovakve vrste,  sastoji  se od dvije staze, sa ski liftom, a nalazi se svega nekoliko kilometara od centra grada.

Instruktor skijanja na ski poligonu Peđa Savić kaže da je ovo jedini ski centar u BiH koji je postavljen na posebnoj vještačkoj ski stazi, koja je otporna na sve vremenske uslove.

-To znači da ne moramo da brinemo hoće li biti snijega, nego se može skijati tokom cijele godine. Ovdje imamo kompletnu opremu, skije, pancerice, kacige. Roditelji djeci trebaju samo da pripeme rukavice i u hladnije dane i skafander ili ski odijelo. Termine smo prilagodili roditeljima, traju cijeli dan, a pravimo grupe koje su istog skijaškog nivoa. Pristup je individualizovan, dijete radi sa trenerom u toku spuštanja jedan na jedan. Oni se u grupi kreću ali je individualan pristup – objasnio je Savić.

Poligon je opremljen najnovijom tehnologijom i sigurnosnim mjerama kako bi osigurao optimalno iskustvo učenja skijanja. Sastoji se od širokih i glatkih staza koje su simetrične stazi na planini. Takođe ima različite nagibe  kako bi se simulirali stvarni tereni na kojima se skija.

-Na poligonu su stručni instruktori koji će pružiti kvalitetnu obuku skijanja. Naš cilj je da vam pomognemo da razvijete osnovne vještine i tehniku skijanja kako biste uživali u sigurnoj i kontrolisanoj vožnji na pravim planinama – rekao je Savić.

Roditelji kažu da je ovako nešto pravo osvježenje za Banjaluku, te da im je drago da postoji mogućnost da djeca uče da skijaju u gradu gdje žive, a ujedno se i zabave.

-Dovela sam sina danas na skijanje, prvi put je stao na skije i oduševljen je. Htjeli smo da vidimo da li mu se to sviđa i da li želi da uči. Sada jedva čeka sledeći čas. Jako lijepo smo se svi proveli, bilo je dosta djece, staze su uređene vrhunski, baš sam se pozitivno iznenadila kako je to sve opremljeno i kako izgleda – ispričala je jedna Banjalučanka.

Osim skijanja, djeci su na raspolaganju i specijalne gume za spuštanje niz stazu, u kojima podjednako uživaju kao i na skijama.