Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Pojedine osnove škole u Banjaluci ove godine od roditelja naplaćuju 100KM na godišnjem nivou, za produženi boravak, iako je ta ista usluga do ove godine koštala 20KM.

Ipak, veliki broj škola ne naplaćuje ništa roditeljima ili je cijena  ostala 20KM, pa su roditelji zbunjeni zašto istu uslugu pojedine škole naplaćuju 100KM, dok druge ništa.

produzeni boravak

Troškovi produženog boravka se odnose samo na potrošni material, ne računajući troškove hrane.

Među školama koje su cijenu produženog boravka podigle na 100 KM je osnovna škola “Sveti Sava” u Banjaluci. U ugovoru se navodi da će od toga biti plaćen didaktički i potrošni material.

-Rekli su nam da se ove godine plaća 100KM i mislila sam to je odluka na nivou Republike Srpske, koju je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture, pa mi je bilo prihvatljivo iako malo čudno otkud sada toliko poskupljenje. Međutim, od drugarica, čija djeca idu u druge gradske škole, čujem da ne plaćaju apsolutno ništa, samo  hranu. To me je baš iznenadilo i malo i naljutilo, a moram naglasiti da smo mi jedina gradska škola koja nema organizovanu hranu u produženom boravku – ispričala je za portal Mojedijete.info Banjalučanka, čije dijete ide u OŠ “Sveti Sava”.

Dodala je da ne želi da zvuči nezahvalno, jer ipak mnogo znači postojanje produženog boravka, samo nije u redu da se prave takve razlike.

Na Fejsbuk stranici Moje dijete-časopis za roditelje napravljena je anketa u kojoj su roditelji odgovarali na pitanje koliko ove godine plaćaju produženi boravak.

– Ništa – Osnovna škola u Vrbanji. Nikada se nije plaćao produženi boravak, materijal za kreativni rad obezbeđuje škola. U Brodu se ne placa. Kod nas u Bratuncu, produzeni boravak za prvačiće se ne naplaćuje. Škola u Crkvini, opština Šamac, ne plaćamo ništa. Kod nas, u “Dositej Obradović” školi, se ne plaća produženi, naša obaveza je samo da djeca svaki mjesec donesu ubruse i salvete, a plaća se jedino hrana, ako se dijete hrani u školi, tj. preko keteringa. Plaćamo 20 KM za materijal koji djeca koriste, godišnje. Do prosle godine se nije plaćao, a od ove je 100KM godišnje – skola u Budžaku. Kod nas u školi, OŠ “Jovan Dučić”, produženi se ne plaća- neki su od nabrojanih odgovora roditelja.

U Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske se navodi da je škola, za produženi dužna da obezbijedi materijalno-tehničke, prostorne i kadrovske uslove, ishranu i program rada u produženom boravku.

Dalje se navodi da se produženi boravak u školi finansira se iz sredstava Ministarstva, koje snosi troškove bruto plata i naknada radnika angažovanih u produženom boravku, roditelja, koji snose troškove po osnovu obaveza definisanih ugovorom i  iz drugih izvora.

Međutim nigdje nije precizno definisano na osnovu čega se određuje koliko roditelji trebaju da plate  i ko donosi tu odluku.

Upit smo poslali Ministarstvu prosvjete i kulture RS da nam oni to objasne te da li je u skladu sa zakonom ovakav način poskupljivanja. Odgovor  još uvijek nismo dobili, ali će biti naknadno objavljen ukoliko odgovore.