Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 70 oboljelih od velikog kašlja, među kojima je najviše djece u dobi od šest do 14 i od 15 do 19 godina.

Prema podacima Instituta, od ukupnog broja registrovanih, 63 je iz Banjaluke, pet iz Bijeljine i po jedno iz Zvornika i Foče.
Redovna vakcinacija djece najbolja je zaštita od ove bolesti.

-Za vakcinu protiv velikog kašlja, prema kalendaru obavezne imunizacije u Republici Srpskoj koristi se kombinovana vakcina, koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja (takozvana petovalentna i DTaP-IPV-HiB) i daje se u dobi od dva, tri i po i pet mjeseci. Revakcinacija se provodi u dobi od 18 mjeseci i pri upisu u osnovnu školu – rekla je za portal Moje dijete, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Irena Špegar Drobac.

Dodala je da u ovom trenutku ima dovoljno vakcina koje sadrže komponentu protiv velikog kašlja za provođenje sistematske imunizacije djece i zdravstvene ustanove i Republici Srpskoj su opskrbljene.

-U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sistematsku imunizaciju provode domovi zdravlja (odnosno njihove nadležne organizacione jedinice) na čijem području dijete ima prebivalište – dodala je Špegar Drobac.

Prema podacima Instituta, obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja bio je 93 odsto za Republiku Srpsku, ali je zabilježen pad obuhvata revakcinacijom i iznosio je 65,6 odsto za cijelu Srpsku u 2022. godini”.

Zbog smrti četiri bebe od velikog kašlja u Beogradu, zavladao je strah među roditeljima i u Republici Srpskoj, pa su masovnije krenuli da vakcinišu djecu.

-U srijedu sam odvela svoju trogodišnju djevojčicu da primi vakcinu protiv velikog kašlja, jer smo prilično dugo kasnili sa tom imunizacijom. Prehlada, ali i nestašica te vakcine krajem godine prolongirala je tvakcinaciju, ali srećom sada kada se svuda u regionu i kod nas pojavio veliki kašalj, uspjeli smo da se zaštitimo. Bila je baš velika gužva u Vakcinacionom centru u Banjaluci, jer su mnogi mališani, kao i mi, kasnili sa tom vakcinacijom – ispričala je Banjalučanka Dragana K.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, trajanje inkubacije je devet do deset dana (raspon od šest do 21 dan), a osoba je najzaraznija na početku bolesti.