Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Mjerenje indikatora u Republici Srpskoj pokazalo je da se svega 23 odsto djece nakon treće godine prevozi u auto-sjedalicama, iako to za 70 odsto umanjuje rizik povređivanja i smrtnog ishoda djece u saobraćaju, rečeno je danas u Kozarskoj Dubici na dodjeli auto-sjedalica za osmoro djece u organizaciji opštine i Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović istakao je da roditelji najviše što mogu da urade za svoje dijete – jeste da ga pravoze na bezbjedan način.

Radović je naveo da je zakonska obaveza da se djeca u auto-sjedalicama prevoze do 12 godina, a da je mjerenjem indikatora u Republici Srpskoj utvrđeno da se do tri godine djeca u auto-sjedalicama prevoze u procentu od 82 odsto, ali da nakon toga procenat drastično opada i iznosi svega 23 odsto.

“Svako drugo dijete u Republici Srpskoj se prevozi na nepravilan način što dovodi do povećanog rizika stradanja djece u saobraćaju”, naglasio je Radović i dodao da se akcija “Bezbjednost djece kao putnika u autu” sprovodi unazad pet-šest godina.

On je naveo da vrijednost auto-sjedalice od 240 do 300 KM nije mala stavka za budžet, ali je najvažnije od svega da sjedalica bude postavljena u automobil na pravilan način i da dijete bude u pravilnom položaju.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić rekao je da je opština podržala ovaj projekat i nabavila pet auto-sjedalica, dok je Agencija za bezbjednost saobraćaja Dubičanima poklonila još tri.

“Mi smo selekciju naših građana prepustili Centru za socijalni rad koji je vodio računa o socijalnoj karti roditelja kojima su danas uručene sjedalice i nadam se da će ih koristiti na dobrobit djece”, rekao je Reljić