Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Subvencionisanje privatnih vrtića nikad nije ni bilo rješenje, nego samo korak ka privatizaciji predškolskog obrazovanja koji je dao očekivane rezultate – nova poskupljenja i nova ucjenjivanja roditelja, poručio je odbornik SP u Skupštini grada Banjaluka Nikola Vukčević.

Psiholozi odgovaraju na vaša pitanja

Reagujući na najnovija poskupljenja privatnih vrtića u Banjaluci, Vukčević je podsjetio da je zahvaljujući inicijativi socijalista započet projekat izgradnje vrtića Nataša 2 u Boriku, te da je jedino dugoročno i efikasno rješenje uravo izgradnja novih vrtića.

– Dešava se ono što su mnogi predvidjeli, a to je da će neodgovorni vlasnici privatnih vrtića neopravdanim poskupljenjima poništiti efekat subvencija. Isti slučaj bismo imali i da su subvencije 100% izjednačene, jer nema ni društvene odgovornosti, ni solidarnosti ni bilo kakve osjetljivosti prema roditeljima i djeci koje pojedini vlasnici tretiraju kao robu, a ne kao klijente. Zato smo od početka dosljedno protiv privatizacije predškolskog sektora i zato stalno ponavljamo da je jedini izlaz iz ovog problema gradnja novih vrtića. Banjaluka ima višedecenijski problem sa kapacitetima koji moramo da rješavamo, a subvencionisanje preduzetnika koji koriste ovaj problem da bi ucjenjivali roditelje predstavlja korak unazad za grad. Uvjeren sam da razgovorima i zajedničkim djelovanjem, bez politizacije, bespotrebnih sukoba i odlaganja, možemo sanirati trenutnu situaciju i nastaviti dugoročno rješavanje problema gradnjom novih kapaciteta – poručio je Vukčević.