Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Roditelji pitaju:

Djevojcica od 16 mjeseci ne hoda samostalno. Hoda uz namještaj,uz ruku, bilo šta ali sama ne smije imam osjecaj da se boji. Također, ne izgovara riječi još uvijek sto posto pravilno,ali sve razumije šta joj se kaže, pokazuje igračke , životinje u slikovnicama,dijelove tijela.. da li ima razloga za brigu? Napomena- dijete ne gleda tv niti crtane. Igramo se snjom svo svoje slobodno vrijeme. Jako voli da crta i lista slikovnice. Vesela je, imamo izuzetno dobar kontakt s njom, ali izostaje hodanje i govor.. 

Odgovara: Aldeida Bašić Suljkanović, defektolog

Aldeida Basic Suljkanovic - edukator i rehabilitator
Prosjecan uzrast u kojem djeca prohodaju je 12-14mjeseci, ali svako dijete je individua za sebe! Ona osjeća da je u hodu još nesigurana, budući da mnogo toga razumije, boji se da ne bi pala. 
U dobi kad većina djece ovladava hodanjem, tj. s 12 mjeseci djeca ne percipiraju opasnost i ne razumiju posljedice (npr. da posljedice pada mogu biti bolne, pad ne doživljavaju kao neuspjeh za ostvarenje cilja pa ga niti ne nastoje pod svaku cijenu izbjeći i dr.). Stoga ona padaju i dižu se, ponekad zaplaču, ali njihovo prohodavanje nije popraćeno njihovim strahom. 
Vaša djevojčica je zrelijia stoga i opreznija. Strah je prirodna posljedica njene procjene rizika. Pustite je da sama odluči na koji način će doći do nekog cilja. Razmjestite joj željene predmete tako da ima što više potrebe za kretanjem te je pustite da sama savladava „svoje probleme”. Ukoliko u nekom narednom periodu ne bude promjena moj savjet je da se konsultujete sa pedijatrom! Sto se tice govora, u tom uzrastu i ne treba da bude čist govor, dovoljno je da se pojavljuju riječi koje imaju značenje da to nije vise samo brbljanje! Bitna je ta socijalna interakcija, ako to ne izostaje ostalo će doći na svoje! Vrlo je važno sto se vi tako brižljivi i sto ste primjetili neka “odstupanja”, pratite i dalje razoj djeteta za sva pitanja stojim na raspolaganju!

Najnovije objave

Na šta je neophodno obratiti pažnju prilikom planiranja trudnoće, šta je bitno …

Odnosnom inicijativom pojedinca zanemaruje se stav struke u vezi sa procesom liječenja …

Pojedini poslodavci u Srpskoj traže od trudnica, koje su na bolovanju zbog …

SARAJEVO – Posljednji podaci nedavno objavljenog istraživanja koje je uradio Sarajevski otvoreni …

Od prošle godine u upotrebi su samo elektronske zdravstvene knjižice, pa sam …