Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Sa doktoricom Vesnom Ćurić, ginekologom iz Klinike “Medico S”, razgovarala sam o najvažnijim pitanjima, koja zanimaju svaku trudnicu.

dr Vesna Ćurić

 1.Koje bi preglede i nalaze trebala da uradi žena koja planira trudnoću?

Antenatalna zaštita žena predstavlja skup mera koje se sprovode  u toku trudnoće sa ciljem da se očuva  zdravlje, spriječi oboljevanje  majke i rodi doneseno, zdravo i za život sposobno dijete. Ranim otkrivanjem  i pravilnom selekcijom ugroženih trudnoća i intenzivnim nadzorom trudnice i ploda dobrinosi se da  se svaki plod razvija prema svom maksimalnom genetskom potencijalu.

Preporuka je da se pri planiranju trudnoće urade preventivni pregledi koji podrazumjevaju:

– Ginekološki pregled i PAPA test –provjera  da li imate infekcije, upale, polipe, miome ili druge promjene na grliću materice i vagini.

– Ultrazvučni pregled – da vidite kako izgledaju vaša materica, jajnici i jajovodi, i da li imate ciste, tumore ili druge anomalije.

– Hormonski status – da izmjerite nivo hormona koji utiču na plodnost, ovulaciju, menstrualni ciklus i trudnoću, kao što su FSH, LH, estradiol, progesteron, prolaktin, testosteron i TSH.

– Krvna grupa i Rh faktor –  zbog otkrivanja Rh imunizacije  i pravilnom kontrolom antitjela u trudnoći radi srečavanja  mogučnosti  hemolitičke bolesti novorođenčeta.

– Kompletna krvna slika – da utvrdite opšte stanje organizma i nivo hemoglobina, broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca, trombocita i drugih parametara.

– Biohemijske analize krvi – da provjerite funkcije jetre, bubrega, pankreasa i drugih organa, kao i nivo šećera, holesterola, triglicerida i drugih supstanci u krvi.

– Urinokultura – da otkrijete eventualnu bakterijsku infekciju mokraćnih puteva, koja može uzrokovati komplikacije u trudnoći.

– Test na HIV, hepatitis B i C i sifilis – da isključite ove ozbiljne i zarazne bolesti, koje mogu naštetiti vama i vašem djetetu.

 

  1. Sve više se pomjera starosna granica za rađanje djece, pa žene sve češće u 40-tim se odlučuju za trudnoću. Da li to nosi određeni rizik?

Trudnoća u 40-tim godinama života je sve češća pojava u modernom društvu, gdje žene odlažu majčinstvo zbog karijere, obrazovanja ili drugih razloga. Tačno je da trudnoća u toj dobi nosi i veće izazove i rizike,  kako za majku tako i za dijete. Neki od tih rizika su povećana mogućnost pobačaja, prijevremenog poroda, gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, hromosomskih abnormalnosti i komplikacija pri porodu. Zato je važno da žene koje planiraju trudnoću u 40-tim godinama budu dobro informisane i pripremljene, te da redovno  prate svoje zdravlje i razvoj ploda. Recimo tokom protekle godine pacijentkinja koja je imala 48 godina postala je majka i rodila je zdravog dječaka.

 

  1. Koliko često je potrebno raditi preglede u trudnoći?

Pregledi u trudnoći su važni za praćenje zdravlja i razvoja ploda, kao i za otkrivanje mogućih komplikacija. Kod urednih trudnoća preporučuje se da se rade pregledi barem jednom mjesečno do 28. sedmice trudnoće, zatim svake tri sedmice do 36. sedmice, i na kraju svake sedmice do poroda.

Naravno, u zavisnosti od vašeg stanja i potreba, ljekar može savjetovati drugačiji raspored pregleda. Na pregledima se obavlja mjerenje krvnog pritiska, težine, visine maternice i otkucaja srca djeteta, kao i testovi krvi i urina. Genetski testovi tokom trudnoće su važni jer mogu otkriti prisustvo ili rizik od nekih nasljednih ili hromozomskih poremećaja kod ploda. Skrining testovi, kao što su double test i triple test, služe za procjenu vjerovatnoće da plod ima neki od najčešćih poremećaja, kao što su Daunov sindrom ili Edvardsov sindrom. Ovi testovi se rade u prvom ili drugom tromesečju trudnoće i ne predstavljaju rizik ni za majku ni za plod. Ovi testovi mogu da ukažu na postojanje nekih hromozomskih poremećaja, ali nisu  pouzdani kao invazivni dijagnostički testovi, kao što su horionska biopsija ili amniocenteza –uzimanje  horionskih čupica u ranoj trudnoći ili  plodne vode od 16 do 20 gn.  koji se rade samo ako postoji visok rizik ili sumnja na neki poremećaj.

 

4.Kada se preporučuje  ekspertni uzv i da li može svaki ginekolog da ga radi?

Ekspertski ultrazvuk je detaljan pregled ploda koji se obavlja između 18. i 24. nedelje trudnoće i služi za otkrivanje eventualnih anomalija na organima i strukturama ploda. Cilj  ekspertskog ultrazvuka je da se utvrdi da li plod ima neke urođene anomalije ili poremećaje rasta i razvoja. Na ekspertskom ultrazvuku se posmatraju sljedeći parametri: veličina i oblik glave, mozga, lica, vrata i kičme ploda zatim srce, pluća, jetrra, bubrezi, crijeva i želudac ploda. Posmatra se i dužina i položaj ruku, nogu, prstiju i stopala kao i posteljica, pupčana vrpca, količina plodove vode i cervikalni kanal majke. Pored toga vode se biometrijski podaci o težini, dužini i starosti ploda.

 

  1. Koliko je značajno obaviti ginekološki pregled nakon porođaja i koja najčešće oštećenja nastaju prilikom rađanja? Koliko je ozbiljno stanje ukoliko pukne grlić i da li to utiče na narednu trudnoću?

Ginekološki pregled nakon porođaja je važan zbog oporavka žene i praćenja zdravstvenog stanja. Prilikom rađanja mogu nastati različita oštećenja tkiva, mišića i organa u području vagine, materice i karlice. Najčešće su to epiziotomija (rez na međici), ruptura (puknuće) međice, grlića materice ili zida maternice, te oštećenja karličnog dna. Ova oštećenja mogu prouzrokovati krvarenje, infekciju, bol, inkontinenciju, prolaps (spuštanje) organa i seksualne probleme. Većina oštećenja se zacjeljuje sama od sebe ili uz pomoć šavova, ali neka mogu zahtijevati dodatnu terapiju ili operaciju.

Puknuće grlića maternice je rijetko, ali ozbiljno stanje koje može dovesti do velikog gubitka krvi i ugroziti život majke i djeteta. Puknuće grlića može biti uzrokovano prejakim kontrakcijama, prebrzim porođajem, nepravilnim položajem djeteta, upotrebom vakuma ili klješta ili prethodnim carskim rezom. Puknuće grlića se obično zaustavlja šivanjem . U težim slučajevima može biti potrebna histerektomija (uklanjanje maternice). Puknuće grlića može uticati na narednu trudnoću tako što povećava rizik od ponovnog puknuća, prijevremenog porođaja, placente previje (posteljica koja prekriva izlaz iz materice) ili abrupcije placente (odvajanje posteljice od zida materice). Zbog toga je potrebno pratiti stanje grlića u toku trudnoće i porođaja te planirati način porođaja u dogovoru s ginekologom.

 

  1. Šta Vas trudnice najviše pitaju oko čega najviše brinu?

Trudnoća je posebno vrijeme u životu svake žene, ali i vrijeme kada se javljaju mnoga pitanja i nedoumice. Ja često kažem da trudnoća jeste „drugo stanje“  tj. period tokom kojeg žene ne treba da brinu bez potrebe već da se osjećaju sigurno i zadovoljno.  Kako se hraniti u trudnoći, koje namirnice izbjegavati, koji vitamini i minerali su potrebni za zdrav razvoj bebe, kako se baviti fizičkom aktivnošću i pripremiti tijelo za porod, kako se nositi sa stresom i drugim promjenama koje donosi trudnoća – to su samo neka od pitanja koja trudnice najčešće postavljaju. Zato mi ZU MEDICO-S svojim pacijenticama nudimo besplatne knjige i brošure koje sadrže korisne savjete i informacije o trudnoći, kao i edukativne radionice na kojima mogu dobiti odgovore na sva pitanja.