Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Dr Mavija: Glavobolje se mogu efikasno liječiti

U Specijalističkom centru Alivia u Banjaluci, otvoren  je prvi Centar za glavobolje u BiH. Centar za glavobolje podrazumijeva da na jednom mjestu možete doći do dijagnoze svih oblika glavobolje, kao i najsavremenijih savjeta o liječenju različitih poremećaja iz oblasti glavobolja. 

U ovom Centru radi dr Srđan Mavija, neurolog.

-Glavobolje kao oboljenje, izazivaju značajnu onesposobljenost kod osoba koje pate od njih, te značajno utiču na kvalitet života. Uglavnom ostaju nedovljno prepoznate, neadekvatno dijagnostikovane i liječene, od strane ljekara i društva u cijelini, a glavobolje se mogu efikasno liječiti. Iz iskustva znam kako je veliki broj pacijenata sa hroničnim glavoboljama (najčešće migrenama) prestao aktivno tražiti pomoć za svoje glavobolje, te su se postepeno okrenuli ka uzimanju većeg broja analgetika, sa kojima “nekako preživljavaju” napade glavobolja – naglasio je dr Mavija.

U Centru Alivia su uvedene nove metode u liječenju glavobolja kao što su sfenopalatinalne blokade, blokade okcipitalnih nerava, terapija botulinskim toksinom u prevenciji migrene i liječenje pacijenata u “infuzionom centru” .

-Pacijenti sa teškim hroničnim glavoboljama dolaze na redovne infuzione tretmane u definisanom period kako bi se riješili upornih glavobolja. U sklopu infuzionog centra će se sprovoditi i program detoksikacije pacijenata sa glavoboljom prekomjerne upotrebe analgetika, koja zahtijeva specifičan tretman infuzionim rastvorima, blokadama i kortikosteroidima kako bi se pacijenti koji prekomjerno upotrebaljavaju analgetike skinuli sa istih i uspiječno liječili od učestalih glavobolja – objasnio je dr Mavija.

Neophodno je naglasiti da se glavobolje ne liječe samo lijekovima za bolove, te da postoje brojne efikasne mjere u terapiji kao sto su blokade (koje se sprovode jednokratno i uglavnom su bezbolne ili minimalno bolne).

-Primjenjuju se i prirodni preparati kao što su suplementi, vitamini, antioksidansi, te različiti specifični lijekovi u obliku tableta ili infuzija. Takođe, liječenje migrene se sprovodi i nefarmakološkim mjerama, tzv “life style management” kojim se pacijenti edukuju kako da prepoznaju situacije u kojima bi mogli dobiti glavobolju, koji su triggeri za provociranje glavobolja i kako da ih izbjegavaju (različite vrste hrane npr) itd. Liječenje migrena nekada obuhvata i pružanje psihološke podrške, uvođenje redovne fizičke aktivnosti, odlaske kiropraktičarima, akupunkturu, biofeedback – objasnio je dr Mavija.

Specijalistički centar Alivia se u Kozarskoj ulici, na broju 28, u Banjaluci, a možete ih dobiti na broj telefona +387 51 264-090 ili im pisati na info@alivia.ba.

 

Najnovije objave

“Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banjaluci će od jula …

Budući da predstoji period godišnjih odmora, podsjećamo osiguranike da za vrijeme privremenog …

Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema inicijativu za izmjenu …

Nismo upoznati sa, kako ste naveli, činjenicom da se roditeljima koji su …

BANJALUKA – Na osnovu 26 studija koje obuhvataju podatke iz 17 zemalja, …