Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Ino obrazac kao zdravstveno osiguranje na ljetovanju

Da li ste već odabrali gdje ćete ići na ljetovanje? Gdje idete ove godine i koja je po vama najbolja destinacija za djecu? Prije putovanja, ne zaboravite da izvadite i ino obrazac, kao zdravstveno osiguranje za ljetovanje.

Ino obrazac se podiže u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, na osnovu kojeg, u slučaju da vam zatreba neka hitna medicinska intervencija, nećete morati ništa da platite.

Za dobijanje ino obrasca potrebno je da se prije odlaska na put javite svom porodičnom ljekaru i perdijatru za djecu, koji izdaju uvjerenje o vašem zdravstvenom stanju, odnosno da ste sposobnosti za put. Za djecu ne plaćate ništa, a za odrasle se plaća marka po danu.

To ćete predati u nadležnoj poslovnici Fonda gdje će vam izdati odgovarajući ino obrazac.

Sa ino obrascem se javite zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putujete, gdje ćete na osnovu njega dobiti bolesnički list kojeg će koristiti poput zdravstvene knjižice u slučaju da vam za vrijeme boravka u inostranstvu zatreba neodložna zdravstvena zaštita. 

BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom. Nažalost, sporazum nije potpisan sa Grčkom, pa ako ljetujete u ovoj zemlji, ne vrijedi vam ino obrazac.

Osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju “pokrivene” troškove hitne medicinske pomoći, s tim da se za ove zemlje Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano.

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.