Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Kako smo dijete odvikli od pelena

Bliži li se vrijeme kada trebate početi sa odvikavanjem od pelena i da li vas pomalo plaši kako će to sve ići? I mene je i pomisao na to jako stresirala, i zbog toga želim da vas ohrabrim i kažem naše iskustvo i kako smo uspjeli za svega tri, četiri dana. A razlog je taj što nismo žurili, nego smo čekali da NAPUNI DVIJE GODINE, tačnije ima dvije godine i tri mejseca. (eto mogli smo početi i dva, tri mjeseca ranije, ali nije mi se dalo i nigdje nismo zakasnili)

Bliži li se vrijeme kada trebate početi sa odvikavanjem od pelena i da li vas pomalo plaši kako će to sve ići?

Vjerujte mi, nema potrebe da počnete pokušavati rano i da se tako razvlačite mjesecima, mučite i sebe i dijete. Dok je dijete malo (mladje od dvije godine) ono možda hoće piškiti u tutu, ali tako što će na njoj sjediti pola sata i uraditi to nesvjesno isto kad bi uradio i da je imao pelenu na sebi. Znači neće to uraditi svjesno, ne voljno jer je na tuti nego je sjedio tu kada mu se piškilo. Idealno vrijeme da se krene sa odvikavanjem je oko druge godine. Tada je dijete već svjesno, razumno biće sa kojim možete da komunicirate i koje će svjesno sjesti na tutu i obaviti nuždu. Osim toga, dijete do, najranije, 18 mjeseci ne može da kontroliše fiziloške potrebe.

Meni je i pomisao na odvikavanje od pelena bila stresna, pa sam sve odgađala, kontajući – ajd,nijedno dijete nije sa pelenom krenulo u školu, odviće se. I zaista smo, na moje ogromno iznenađenje, uspjeli da ga odviknemo od pelena za svega par dana.
Doduše, najveću ulogu su tu odigrale divne tete u vrtuću. One su prve počele u četvrtak i petak, ja ga kod kuće nisam stavljala na tutu, nudila jesam ali nije htio. Vikend ništa i onda mi je u ponedeljak teta rekla da on više u vrtiću ne koristi pelene i tako smo nastavili i kući. I to je to, nevjerovatno. Pričajte mu kako to tako treba, da su pelene za male bebe, nagradite ga kada obavi nuždu u tutu i obavezno zajedno to prospite u wc šolju, to se Sergeju najviše sviđa.

Zato, nemojte puno da se opterećujete time i da žurite, ne slušajte druge kada vam govore – pa šta čekaš on/ona je već veliki/a da nosi pelene.I meni su govorili, naravno. Zaista nema potreba da mrcvarite i sebe i dijete sa ranim pokušajima koji će se razvući mjesecima i gdje će dijete u tutu obaviti nuždu samo kada ga vi naterate tu da sjedi, a zato što samo zna da traži.

Najnovije objave

“Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banjaluci će od jula …

Budući da predstoji period godišnjih odmora, podsjećamo osiguranike da za vrijeme privremenog …

Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema inicijativu za izmjenu …

Nismo upoznati sa, kako ste naveli, činjenicom da se roditeljima koji su …

BANJALUKA – Na osnovu 26 studija koje obuhvataju podatke iz 17 zemalja, …