Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Zdravstvena ustanova Medico-S već godinama pomaže parovima koji se bore sa sterilitetom, odnosno otežanim začećem. Problemi u začeću mogu se pojaviti u različitim životnim dobima – i u mlađim godinama, kao i nakon rođenja jednog ili više djece što predstavlja sekundarni sterilitet.

Rezultat rada klinike MEDICO-S je impozantan, jer je uz njihovu pomoć od 2007. godine do danas rođeno više od 2015 beba.

Medico-S je vodeća klinika za liječenje neplodnosti i procedure vantjelesne oplodnje u BiH s izuzetno visokom stopom uspješnosti o čemu svjedoče na stotine sretnih parova. Dio je grupacije Pronatal iz Češke, koja je među liderima reproduktivne medicine u Evropi i to kao prvi Pronatalov centar –  van granica Evropske unije. Kasnije su po uzoru na MEDICO-S otvorene klinike u Beogradu i Rijeci.

Pronatal grupacija okuplja 10 IVF centara te zajedno s domaćim stručnjacima, rade i ljekari iz Zagreba, Beograda i Praga.  Moderna tehnika rada, primjena najsavremenijih metoda liječenja, prije svega, visoki standardi kvaliteta kao rezultat imaju izuzetno visoku stopu uspješnosti procedura vantjelesne oplodnje.

 

Ako ne dolazi do začeća kada treba da se javite ljekaru?

Savremena definicija neplodnosti kaže da su se sa ovim stanjem suočavaju parovi kod kojih nakon godinu dana nezaštićenih odnosa ne dolazi do začeća ako je žena mlađa od 36 godina, odnosno parovi kod kojih ne dolazi do začeća nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa ako je žena starija od 36 godina. Smatra se da problem sa neplodnošću imaju i žene koje zatrudne ali ne uspijevaju da iznesu trudnoću. Uopšteno gledajući kod 40% slučajeva uzrok neplodnosti je kod muškarca, isti toliki procenat je i kod žena, dok kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba partnera. Sa druge strane, u oko 15% slučajeva ne postoji nikakav objektivan razlog steriliteta (idiopatski sterilitet).

 

Preliminarna procjena razloga

 

Prvi korak u IVF postupku je procjena parova radi utvrđivanja uzroka njihove neplodnosti. To uključuje izradu spermograma za muškog partnera, detaljan pregled medicinske istorije, uzimanje anamneze, testiranje hormonske ravnoteže, UZV pregled i druge dijagnostičke pretrage kako bi se utvrdio uzrok neplodnosti. IVF kordinator je vas prvi kontakt na klinici i pomaže vam u kontaktu sa doktorima i osobljem kliike.

 

Stvaranje većeg broja jajnih ćelija

 

Nakon sto se odredio uzrok steriliteta, kao i strategija liječenja,  sljedeći korak u postupku je podsticanje razvoja više jajnih ćelija u jajnicima žene koje ce biti sposobne za oplodnju. To se postiže primjenom hormonskih lijekova nazvanih gonadotropini. Lijekovi se obično primjenjuju tokom nekoliko dana pa do nekoliko nedelja u zavisnosti od nalaza hormona pacijentica, starosne dobi i drugih faktora. Tokom ovog perioda, rade se redovni  ultrazvučni pregledi i praćenje nivoa  hormona kako bi se pratila reakcija jajnika ili razvoj folikula (FOLIKULOMETRIJA).

 

 Aspiracija

 

Kada jajne ćelije sazriju, izvlače iz jajnika postupkom koji se naziva aspiracija. Ovaj postupak izvodi se pod djelimičnom ili opštom anestezijom i koristi ultrazvuk za vođenje igle kroz vaginalni otvor do jajnika kako bi se jajne ćelije izvukle. Postupak izvode obučeni ginekolozi i uglavnom nosi minimalan broj komplikacija.

 

Davanje uzorka spreme

 

Istovremeno sa izvlačenjem ženinih jajnih ćeliija, prikuplja se partnerova sperma i priprema za oplodnju. Postoje posebne upute o davanju uzorka.

 

Oplodnja

 

Nakon što su jajne ćelije i sperma prikupljeni, dolazi do procesa oplodnje. Tradicionalni IVF uključuje spajanje sperme i jajnih ćelija određenim tehnikama u posudama u laboratoriji kako bi se omogućila oplodnja. Jedna od pouzdanijih, ali najkomplikovanijih metoda je  intracitoplazmatske injekcije (ICSI). Uz pomoc ove metode se veoma komplikovanim sistemom pod kontrolom mikroskopa ubrizgava najbolji spermatozoid unutar jajne ćelije. Na taj nacin embriolozi urade ono sto priroda ne može.

 

Kultivacija embriona

 

Oplodnja se obavlja u laboratoriji, a embrioni se zatim kultivišu u kontrolisanim uslovima. Obično se prate tokom nekoliko dana kako bi se odabrali najbolji embrioni za implantaciju. Postoji niz naprednih metoda koje pomažu u oplodnji i kultivaciji embriona.

 

Embrio transfer

Na kraju procesa slijedi najdelikatnija metoda kada se uz pomoć posebno dizajniranih katetera vraćaju najbolji embrioni u matericu. Ovo je veoma bitan postupak , a on nam omogućava implanataciju embriona tj. trudnoću

S obzirom da je ovaj postupak često veoma zahtjevan za parove i za IVF tim, Medico-S obezbjeđuje  psihološku i svaki vid podrške pacijentima od samog početka i upoznavanja, tako i tokom cjelokupnog procesa vantjelesne oplodnje. Često pacijenti ostaju u trajnoj vezi sa osobljem klinike i poslije poroda dolaze sa svojim bebicama u posjetu što uvijek predstavlja radost u klinici.