Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Nesavjesni poslodavci doveli trudnice u probleme

Nakon ukidanja vanrednog stanja izazvanog korona virusom, pojedine zaposlene trudnice su se našle u ogromnom problemu, jer nisu znale da im poslodavci nisu uplaćivali zdravstevno osiguranje. To su saznale tek sada, jer je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, tokom pandemije korona virusa, finansirao zdravstveno osiguranje svima, bez obzira na uplate osiguranja.

Trudnicko bolovanje

Portalu Mojedijete.info javila se trudnica iz Banjaluke, koja kaže da je bila juče šokirana kada joj je porodična doktorica rekla da joj ne može izdati lijek kleksan na recept jer joj nije uplaćeno zdravstveno osiguranje.

-Nisam uopšte znala da mi firma ne uplaćuje doprinose, niti imam način da ih natjeram da mi uplate. Strašno sam se šokirala kada mi je doktorica rekla da ću sada morati da plaćam kleksan koji je izuzetno skup, a još sam i pregled kod porodične morala da platim 30KM. Samo za mjesec dana će mi trebati oko 450KM za kleksan. Ne znam šta ću dalje, i vođenje trudnoće ću morati da platim, a vjerovatno i porođaj, ako mi ne uplate doprinose do tada – ispričala je Banjalučanka Sanja R.

Dodala je da joj je muž išao jutros u Fond zdravstvenog osiguranja da vidi šta će.

-U Fondu ne mogu ništa, jer poslodavac već dugo ne uplaćuje doprinse. Jako velika gužva je bila, svi su sada šokirani, mnogo njih nije znalo da im poslodavci nisu uplaćivali doprinose tokom pandemije – ispričala je ova trudnica.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS naglašavaju da, proglašenjem kraja virusa korona i vanredne situacije, više nema osnova da finansiraju zdravstveno osiguranje za neosigurane građane.

-Konstantno smo ukazivali na to da, vanredna situacija ne znači da poslodavci ne moraju da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje. Pozivamo i poslodavce da poštuju zakon i uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, kako bi osiguranici, koji su prijavljeni na osiguranje, mogli nesmetano da koriste svoja prava. Naime, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, uslov na korištenje prava na zdravstvenu zaštitu, na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja,jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka – objasnili su u FZO RS.

Fond zdravstvenog osiguranja RS ponovo poziva građane, koji nemaju zdravstveno osiguranje, da u nadležnim poslovnicama Fonda, regulišu svoj status.

-Izuzetno je važno da se građani, koji nisu zdravstveno osigurani,prijave na osiguranje, kako bi i dalje mogli nesmetano da koriste zdravstvenu zaštitu. Podsjećamo da je FZO RS, tri godine, tačnije od početka pandemije virusa korona, finansirao zdravstvene usluge i za neosigurane građane, za šta je izdvojeno više od 150 miliona KM, i po tome smo bili jedinstveni u region, budući da nijedna zemlja to nije uradila – istakli su u Fondu.

U Poreskoj upravi RS možete provjeriti da li vam poslodavac uplaćuje doprinise.

Najnovije objave

Na šta je neophodno obratiti pažnju prilikom planiranja trudnoće, šta je bitno …

Odnosnom inicijativom pojedinca zanemaruje se stav struke u vezi sa procesom liječenja …

Pojedini poslodavci u Srpskoj traže od trudnica, koje su na bolovanju zbog …

SARAJEVO – Posljednji podaci nedavno objavljenog istraživanja koje je uradio Sarajevski otvoreni …

Od prošle godine u upotrebi su samo elektronske zdravstvene knjižice, pa sam …