Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Održano predavanje o modernom pristupu menopauzi i riziku upotrebe hormonske terapije

U klinici Medico S sinoć je održano  drugo po redu besplatno predavanje u sklopu „Ambulante i savjetovališta za menopauzu“ koje radi od aprila ove godine.

Prim. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva je istakla da menopauza nastaje godinu dana nakon posljednjeg menstrualnog krvarenja (ne povremenih već potpunog prekida) najčešće između 45 i 55 godine.

predavanje u Medico S

-Životni vijek žena na globalnom nivou je produžen (u BiH očekivani životni vijek iznosi 77, 2 godine) i danas žene trećinu života provedu u periodu u menopauzalnom dobu. Zbog toga je važno da dobiju kvalitetne informacije o promjenama koje nastaju u ovom razdoblju života – naglasila je dr Ćurić.

Mr ph. Branislava Srdić specijalista, govorila o fitoestrogenima grupi jedinjenja iz različitih biljnih vrsta, koju karakteriše estrogena aktivnost i zato predstavljaju prirodnu alternativu hormonima.

-Statistički podaci pokazuju da žene sa Istoka u periodu menopauze imaju slabije izražene tegobe od žena sa Zapada – što se prvenstveno pripisuje drugačijoj prehrani. Najviše fitoestroegena nalazi se u biljkama kao što su soja, crvena djetelina, sjeme lana i susama, cimicifuga – istakla je Srdić.

Mr ph. Cvijeta Banjac je naglasila da su biodentični hormoni  po sastavu najsličniji hormonima u tijelu čovjeka i dobijaju se od prirodnih prizvoda, propisuje ih ljekar na osnovu individualnog stanja pacijenata, a apliciraju se preko kože i na taj način dospjevaju u krvotok.

-Hormoni kontrolišu većinu osnovnih tjelesnih funkcija od probave, rasta, apetita, imunoloških funkcija, raspoloženja. Hormonski status određuje našu energiju, raspoloženje, apetit, sposobnost začeća, rađanja, menopauzu, zapravo cjelokupan kvalitet života – objasnila je Banjac.

Dr Lana Nežić, specijalista interne medicine i profesor farmakologije i toksikologije je istakla da je uvijek dobro da pacijentice imaju dovoljno pravih informacija o hormonskoj nadomjesnoj terapiji (HNL) na koje utiču životna dob i klinički status, kontraindikacije (druga oboljenja) i faktori rizika.

Nežić je naglasilaj je  u kojim slučajevima postoje apsolutne kontraindikacije za HNL terapiju (estrogeno zavisnih tumora, tromboembolije, bolesti jetre, moždanih udara), koje su relativne kontraindikacije (migrena, povišeni trigliceridi)  i u kojim slučajevima ne postoje nikakvi rizici od hormonske terapije ( dijabetes, miomi, kognitivni poremećaji).

 

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.