Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Održano predavanje o modernom pristupu menopauzi i riziku upotrebe hormonske terapije

U klinici Medico S sinoć je održano  drugo po redu besplatno predavanje u sklopu „Ambulante i savjetovališta za menopauzu“ koje radi od aprila ove godine.

Prim. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva je istakla da menopauza nastaje godinu dana nakon posljednjeg menstrualnog krvarenja (ne povremenih već potpunog prekida) najčešće između 45 i 55 godine.

predavanje u Medico S

-Životni vijek žena na globalnom nivou je produžen (u BiH očekivani životni vijek iznosi 77, 2 godine) i danas žene trećinu života provedu u periodu u menopauzalnom dobu. Zbog toga je važno da dobiju kvalitetne informacije o promjenama koje nastaju u ovom razdoblju života – naglasila je dr Ćurić.

Mr ph. Branislava Srdić specijalista, govorila o fitoestrogenima grupi jedinjenja iz različitih biljnih vrsta, koju karakteriše estrogena aktivnost i zato predstavljaju prirodnu alternativu hormonima.

-Statistički podaci pokazuju da žene sa Istoka u periodu menopauze imaju slabije izražene tegobe od žena sa Zapada – što se prvenstveno pripisuje drugačijoj prehrani. Najviše fitoestroegena nalazi se u biljkama kao što su soja, crvena djetelina, sjeme lana i susama, cimicifuga – istakla je Srdić.

Mr ph. Cvijeta Banjac je naglasila da su biodentični hormoni  po sastavu najsličniji hormonima u tijelu čovjeka i dobijaju se od prirodnih prizvoda, propisuje ih ljekar na osnovu individualnog stanja pacijenata, a apliciraju se preko kože i na taj način dospjevaju u krvotok.

-Hormoni kontrolišu većinu osnovnih tjelesnih funkcija od probave, rasta, apetita, imunoloških funkcija, raspoloženja. Hormonski status određuje našu energiju, raspoloženje, apetit, sposobnost začeća, rađanja, menopauzu, zapravo cjelokupan kvalitet života – objasnila je Banjac.

Dr Lana Nežić, specijalista interne medicine i profesor farmakologije i toksikologije je istakla da je uvijek dobro da pacijentice imaju dovoljno pravih informacija o hormonskoj nadomjesnoj terapiji (HNL) na koje utiču životna dob i klinički status, kontraindikacije (druga oboljenja) i faktori rizika.

Nežić je naglasilaj je  u kojim slučajevima postoje apsolutne kontraindikacije za HNL terapiju (estrogeno zavisnih tumora, tromboembolije, bolesti jetre, moždanih udara), koje su relativne kontraindikacije (migrena, povišeni trigliceridi)  i u kojim slučajevima ne postoje nikakvi rizici od hormonske terapije ( dijabetes, miomi, kognitivni poremećaji).

 

Najnovije objave

Udruženje „Moje dijete“ uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS da sva djeca do 15 godina, dobiju pravo na pratnju roditelja tokom ležanja u bolnici

Nepokretnosti, prava veće vrijednosti i vrednije stvari iz imovine maloljetnika, mogu se otuđiti ili opteretiti samo radi izdržavanja, liječenja, vaspitanja ili obrazovanja maloljetnog djeteta, kaže Bukejlović.

Sve više roditelja djece sa smetnjama u razvoju, koji dobijaju  naknadu za …

Sve zavisi od toga po kom osnovu ste na bolovanju.

Budući da je od stupanja na snagu novog Zakona o obaveznom zdravstvenom …