Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Otvaranje trudničkog samo kod registrovanog ginekologa

Objavljene su izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske, koje propisuju da se trudničko bolovanje može otvoriti samo na osnovu nalaza i mišljenja specijaliste ginekologije, kod kojeg je žena registrovana ili na osnovu nalaza ginekologa iz bolnice.

Trudničko bolovanje otvara samo ginekolog u domu zdravlja

To znači da je sada i Zakonom regulisano, da samo ginekolozi koji imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osigurnja, mogu otvoriti trudničko bolovanje, odnosno da to više neće moći doktori porodične medicine na osnovu nalaza ginekologa iz privatne klinike.

Takođe, istim zakonom je predviđeno i da je trudničko bolovanje plaćeno 100 odsto, odnosno uzima se prosjek šest zadnjih plata koje bi žena dobijala da je bila na poslu. Zakon je usvojen krajem septembra 2022.godine, a do tada je trudničko bolovanje bilo plaćeno 70 posto, kao i obično bolovanje.

Tokom porodiljskog odsustva, zaposlene žene dobijaju punu platu, a za prosjek se uzima 12 zadnjih plata koje bi žena ostvarila da je bila na poslu.

 

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.